preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

 

Dragi učenici, poštovani roditelj i udomitelji te poštovani učitelji,

u ovom logopedskom kutku možete pronaći korisne savjete, materijale i aktivnosti za poticanje komunikacije i jezično-govornog razvoja djeteta. 

Ukoliko zatrebate logopedski savjet, možete nam se obratiti na navedene mail adrese:

Anita Marciuš - anita.marciuš1@gmail.com

Sanja Očurščak Žuliček - sanja.ocurscak@gmail.com

Maja Žikić Kralj - maja.zikic89@gmail.com

 

BOŽIĆNA UTRKA

U susret nadolazećim blagdanima osmislile smo prigodnu igru za naše učenike. Za igru su potrebne figurice i kocka. U prilogu se nalaze i naše figurice koje možete sami izraditi, no možete se poslužiti i figuricama iz igre Čovječe ne ljuti se. Možete preuzeti i ploču za igru. Na ploči su prikazana polja i crveni pokloni. Kreće se od zelenog polja KRENI. Cilj igre je što prije stići do božićnog drvca. Kada igrač stane na crveni poklon, izvlači jednu karticu na kojoj se nalazi zadatak (zadaci su također u prilogu). Za izvršavanje pojedinih zadataka bit će vam potrebni božićni pečati, sličice ili naljepnice, no zadatak možete izvršiti i crtanjem. 

Krajnji cilj igre je ukrasiti Vaše božićno drvce. U prilogu se nalazi drvce koje ćete ukrašavati izvršavanjem zadataka. Isprintajte ga i uživajte u igri! Sretno!

Maja Žikić Kralj, mag.log.

Sanja Očurščak Žuliček, mag.log.

 

Poticanje oralno-motoričkog razvoja kod djece s intelektualnim teškoćama

Roditelji su zabrinuti za djecu čiji govorno-jezični razvoj ne prati uobičajenu razvojnu liniju. Obično svi traže odgovor na pitanje: „Kada će moje dijete početi govoriti?“ Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje jer je svako dijete jedinstveno. Na početku morate znati da je najbitnije da dijete komunicira sa svojom okolinom. Komunicirati može na različite načine-od gesta do korištenja pogleda, slika, simbola ili pak u novije vrijeme putem različitih uređaja, odnosno komunikatora. Kod neke djece ovakvi načini komunikacije će biti samo prijelazna faza do razvoja govora, dok će kod druge ostati osnovni oblik komunikacije.
Mnogi naši učenici imaju problema u oralnoj motorici koja je izrazito bitna za razvoj govora. Oralna motorika se odnosi na pokrete mišića lica koji su nam potrebni za govor. Normalni oralno motorički razvoj počinje prije samog rođenja i nastavlja se razvijati do 3. godine života. Uključuje upotrebu i funkciju usana, jezika, čeljusti, zubi, tvrdog i mekog nepca. Pokretanje i koordinacija tih struktura je važna za govor i hranjenje. Za razvoj govora izrazito je bitno hranjenje i žvakanje. Žvakanjem jačamo govorne mišiće i pokretljivost govornih organa. Dijete bi moralo jesti hranu različitog sastava – od juha do mesa. Bitno je i pijenje tekućina pa i na to treba obratiti pozornost. Dijete bi trebalo piti na čašu i na slamku. Pokušajte izbjeći čaše s kljunom jer one zapravo produžavaju sisanje. Kod pijenja na slamku pazite da dijete drži slamku samo usnama(ne zubima) jer je cilj zatvaranje usana i jačanje govornih mišića. U dućanima možete kupiti različite slamke, od širokih do uskih, ravnih i zavijenih. Najlakše je piti kroz široke, ravne slamke dok je teže kroz uske i zavijene slamke.
Govorne mišiće možete jačati i vježbama puhanja. Ako dijete ne zna puhati pokušajte ga naučiti na neki od sljedećih načina. Pokažite djetetu kako se puše i čekajte da pokuša imitirati. Na početku možete puhati papiriće, mjehuriće, lagane loptice ili ugasiti svijeću. Nakon toga pokušajte uvesti malo teže vježbe puhanja, poput usnih flauta i usnih harmonika ili različitih balona. Ovdje također pazite da se puhalica drži usnama, a ne zubima.
Uvedite u dnevnu rutinu vježbe koje će doprinijeti pokretljivosti govornog aparata. Prilikom umivanja i pranja zubi, gledajte se s djetetom u ogledalu i zabavljajte se pokretanjem usana i jezika:
• zaokružujte usne

• bacajte poljupce

• bacajte „glasne“ puse

• smiješite se, a zatim mrštite
• skupite obrve
• široko otvorite usta
• čvrsto zatvorite usta
• posegnite jezikom do neba (mičite jezik prema gore kao da želite dotaknuti nos)
• recite „mmm“
• zijevajte
• uzdišite

U Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec koristimo različita pomagala za oralnu motoriku (više o tome možete pogledati na našem You tube kanalu na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=TI1A7ejMvOs&list=PLS9hJy-IsPT0ZJM84vvZU1ue_HoqUYYmf&index=38&t=2s).

Anita Marciuš, prof. logoped


 

Organigram škole

Priloženi dokumenti:
ORGANIGRAM2.pdf

 

 

E-DNEVNIK

Rad sa strankama

Radno vrijeme Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sa strankama je od ponedjeljka do petka od 08:30 sati do 13:30 sati.

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

MZOS

AZZO

 

Vijesti iz Hrvatske
Korisne povezniceCMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec / Ivana pl. Zajca 26, HR-40000 Čakovec / centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr
preskoči na navigaciju