preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Srijeda, 13. 04. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija – Imenovanje i opisivanje/osoba; radnje (P,V)

Ishod: Prepozna i navodi osobu koja izvodi radnju. Opiše ju u četiri karakteristike (boja kose, dužina kose, radnju, spol) uz pomoć pitanja. Imenuje radnju koju izvodi.

Tijekom dnevnih aktivnosti ukućana uključite dijete i neka promatra što na pr. radi tata, baka, djeda, brat, sestra… Postavljajte pitanja: Tko je to?; Kako izgleda?; Kojeg je spola?; Što radi?

U prilogu je slika radnjama i pitanjima. Pokažite djetetu sliku i pročitajte pitanja uz slike. Neka odgovara jednostavnim rečenicama.

Tjelesna i zdravstvena kultura –Šut rukom na gol (V)

Ishod: Baca loptu u „gol“ s obje ruke, L/D rukom.

Ako ste u mogućnosti uzmite lopte različite veličine (velike za obje ruke, male za šut jednom rukom). Dati uputu da prepozna, pokaže, imenuje rekvizit ,boju, veličine (veće-manje). Za gol Vam mogu poslužiti otvorena vrata sobe. Dati uputu da baca u "gol" deset puta, prvo s obje ruke, jednom rukom (L. i D..) . Umjesto loptice možete uzeti i klupko čarapa. Možete bilježiti broj golova od deset bacanja, uključiti se i natjecati tko  je bolji, tko će pobijediti. Pobjednik dobiva neku nagradu (smoki, kockicu čokolade)

Tjelesna i zdravstvena kultura: bacanje predmeta u vis i daljinu objema rukama, L/D rukom (V)

Ishod: Pokazuje/definira pojam/smjer daljine/visine, lijeva/desna ruka.

            Baca predmete u zadanom smjeru u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima

 Ako su vremenske prilike povoljne i imate prostor u koji možete izaći na svjež zrak s djetetom, izađite i uzmite sa sobom lopte koje imate (po mogućnosti manje da ih može primiti rukom). Objasnite i pokažite djetetu što ćete raditi. Pokažite smjerove (visina –daljina), lijevu- desnu ruku. Nakon toga dajte uputu da on pokaže i imenuje smjerove, L/D. Pokažite radnju bacanja u zadanim smjerovima, jednom rukom, obje ruke. Nakon toga neka dijete praktično ponovi vaše radnje koje ste mu demonstrirali u skladu s Vašim uputama za smjer, obje ruke, L/D ruka. Možete uključiti natjecateljski moment: Tko će bolje bacat u visinu, daljinu i s kojom rukom.  Ako nemate mogućnosti aktivnosti na otvorenom, to možete raditi u kući s klupkom od čarapa, malim jastučićima i sl. Označite na podu i zidu do kuda bi trebalo baciti. Ne previsoko ni predaleko (0.5 – 1 m).

Produženi stručni postupak:Uskrsne dekoracije

Zadatak:Približava nam se najveći kršćanski blagdan Uskrs pa je potrebno na vrijeme pripremiti kuću i ukrasiti je prigodnim dekoracijama. Iako za Uskrs nije uobičajeno ukrašavati kuću kao, primjerice, za Božić, lijepo je barem na neki način obilježiti taj blagdan. Stoga je tvoj zadatak pomoći mami u pospremanju kuće i  unijeti barem malo uskrsnog duha u tvoj dom. Osim tipičnih uskršnjih dekoracija, možeš koristiti i proljetne motive poput cvijeća, grančica, slame i sl. Da  bih probudila u tebi maštu, donosim ti mnoštvo zanimljivih i razigranih ideja kako da ukrasiš svoj dom i uskršnji stol. 
Dekoracije ne moraš kupovati, već neke možeš napraviti sa svojim ukućanima od motiva i detalja koje ćete pronaći u prirodi. Klikni na poveznicu https://uredjenje-doma.com/uskrsne-dekoracije/  i prepusti se prazničnom raspoloženju.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video na poveznici (https://www.youtube.com/watch?v=5Z5FGEEpcfc)

Priloženi dokumenti:
IMENOVANJE OPISIVANJE, RADNJA.docx


Utorak, 12. 04. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline: Pridruživanje/razvrstavanje (V)

Ishod: Pridruži/razvrsta predmete prema jednom svojstvu (boja).

Odaberite neke kocke/loptice ili sl. po pet od svake boje (bijela, zelena ). Pomiješajte sve zajedno i stavite na stol ispred djeteta i dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna, imenuje predmet na stolu. Nakon toga dajte uputu da Vam prepozna i pokaže boju koju Vi kažete(svaku od tri navedene). Nakon toga dajte uputu da iz hrpe na stolu izdvoji/razvrsta sve predmete iste boje( svaku boju posebno). Nakon toga ih ponovno sve pomiješajte stavite ispred djeteta, izdvojite jednu boju i dajte uputu da u hrpi pomiješanih predmeta pronađe isti koji ste Vi stavili ispred njega i pridruži zadanom predmetu. Možete nacrtati i izrezati pet krugova, kocki ili trokuta, obojiti istom bojom i razvrstavanje/pridruživanje raditi s njima ako vam je tako lakše.

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledaj materijal na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=rq4Eelu6VLg&t=38s&ab_channel=YaaropTallaa

Tjelesna i zdravstvena kultura –Šut rukom na gol (P)

Ishod: Baca loptu u „gol“ s obje ruke, L/D rukom.

Ako ste u mogućnosti uzmite lopte različite veličine (velike za obje ruke, male za šut jednom rukom). Dati uputu da prepozna, pokaže, imenuje rekvizit ,boju, veličine (veće-manje). Za gol Vam mogu poslužiti otvorena vrata sobe. Dati uputu da baca u "gol" deset puta, prvo s obje ruke, jednom rukom (L. i D..) . Umjesto loptice možete uzeti i klupko čarapa. Možete bilježiti broj golova od deset bacanja, uključiti se i natjecati tko  je bolji, tko će pobijediti. Pobjednik dobiva neku nagradu (smoki, kockicu čokolade).

PSP-Vježbe afirmacije i negacije

Ishod: promatra sliku, zapaža i imenuje različite pojmove na sllici, odgovara na pitanja s ponuđenim odgovorima.

Priloženi dokumenti:
PSP,12.4.2022.docx


Ponedjeljakm, 11. 04. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Pripovijedanje prema poticaju pomoću  slika(P)

Ishod: Ispripovijeda kratku priču uz poticaj slika i uz pomoć pitanja.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Komunikacija – Imenovanje/ opisivanje - slika (P)

Ishod: Imenuje što vidi na slici i opiše u pet jednostavnih rečenica.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Ostala prometna sredstva  (P)

Ishod: Prepozna, pokaže imenuje tri prometna sredstva  koja ne prometuju na prometnicama (vlak, avion, brod).

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Pridruživanje/razvrstavanje (P)

Ishod: pridruži/razvrsta planirane predmete u prvom pokušaju.

Možete koristiti predmete iz kućanstva/svoje neposredne okoline. Pribor za jelo staviti ispred njega (ne više od pet) žlica, vilica, noževa. Dati uputu da pogleda, prepozna, pokaže, imenuje svaki pribor. Nakon toga dati uputu da razvrsta pribor prema namjeni, nakon toga da prebroji koliko ima svakog, ima li ih isto, koliko ih ima zajedno.  Ponovno pomiješajte pribor ispred djeteta, iz skupine izdvojite jedan pribor (žlicu, vilicu…..), stavite ispred djeteta i recite neka iz pomiješanog pribora izdvoji isti i pridruži onom koje ste Vi zadali.  

PSP-Rad s gipsom (V)

Ishod: Uz fizičku i verbalnu podršku ukrasi po želji gipsane ukrase koje smo radili u školi

Upute se nalaze u privitku.


Petak, 01. 04. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi: Briga za zdravlje – pravilno pranje ruku/zubi (P, P)

Ishod:  Prepozna, pokaže, imenuje sredstva za pravilno pranje ruke (tekući sapun, topla voda, ručnik), zubi. Prepozna svoju četkicu za zube i uzima ju na verbalni nalog.  Navodi kada i zašto je važno pranje ruku/zubi.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti pranja ruku i zubi  dajte upute da pokuša samostalno otvoriti slavinu (ako ne može pomažite fizičkim vođenjem njegove ruke), prepozna toplu/hladnu vodu, dozira tekući sapun i trlja ruke uz Vaše fizičko vođenje, obriše ruke, zatvori slavinu. Isto ponovite i s pranjem zubi. Objasnite zašto je važno prati ruke i kada (zdravlje, nakon WC – a, prije jela, ulaska u kuću, uvijek kada su prljave). Nakon toga neka dijete ponovi razlog i situacije.

Tjelesna i zdravstvena kultura –  Pasivne vježbe/kukovi  i lakat(v, V)

Ishod: Sudjeluje i izvodi pasivne vježbe za bolju pokretljivost kukova u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Socijalizacija – Razvoj i poticanje ekološke svijesti (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje tri vrste otpadnih materijala. Sortira ih prema vrsti. Odlaže u određeni spremnik.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti uključite dijete u odlaganje otpada u kućanstvu. U kuhinji/kupaonici i sl. neka prepozna, pokaže, imenuje vrstu materijala (papir, plastika, staklo). Pokažite mu gdje se odlaže koja vrsta otpada i da je to važno za očuvanje okoliša. Objasnite da se taj otpadni materijal može ponovno preraditi/reciklirati ( može se napraviti nova knjiga, nova plastična boca, nova čaša). Objasnite djetetu da nakon svakog diranja smeća ili spremnika za smeće treba oprati ruke.

PSP-Pripremanje jednostavnih napitaka

Ishod: pokazuje i imenuje potreban pribor, u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima priprema napitak,posprema radni prostor
Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Otvori poveznicu i poslušaj https://www.youtube.com/watch?v=BpEjxHdJkns  Nakon slušanja ponovi pjesmicu - glasno pjevaj.  Pripremi se za ples:(neka ti ukućani pomognu) uz slušanje glazbe – zaplešite zajedno držanjem ruku.

 

Četvrtak, 31. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: U kuhinji – suđe za pripremu hrane/salata (V, V)

Ishod :Prepozna, pokaže, imenuje suđe, namirnice i aktivnost.

Pripremite namirnice koje su Vam potrebne i pribor. Neka Vam dijete izdvoji što spada u namirnice, a što u suđe/pribor. Neka imenuje svako. Zajedno pripremite povrće za salatu koju ćete pripremiti (koju ste planirali ili imate pri ruci). Dijete neka Vam dodaje suđe na Vaš nalog (dodaj mi plastičnu zdjelu, nož, dasku za rezanje plitki tanjur itd.). Pitajte dijete kakvog okusa salata. Nakon toga zajedno pospremite i počistite.

Komunikacija – Uparivanje istih riječi od četiri slova (V)

Ishod: Upari dvije iste riječi od četiri slova u prvom pokušaju.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline –Upoznavanje s okusima/ kiselo (P)

Ishod: Prepozna kiselo od tri ponuđena okusa

Aktivnost možete provoditi tijekom svakodnevne pripreme obroka. Uključite dijete u aktivnosti u kuhinji i ponudite mu da proba slatko, kiselo, ljuto (može šećer, ocat, papar). Imenujte svaku namirnicu/začin koju kuša i navedite njen okus. Ponovite i dijete neka sada samostalno imenuje okus namirnice koju kuša. Vi mu samo recite što sada proba i pitajte kojeg je okusa ( na pr., probaj šećer, kakvog je okusa itd.). Pitajte što je bilo  kiselo od svega što je probao.

Skrb o sebi – Poštivanje sigurnosnih mjera – hranjenje (P)

Ishod: U usta stavlja zalogaj primjerene veličine, žvače, proguta i tek tada stavlja drugi zalogaj u usta.  

Aktivnost možete izvoditi i tijekom obroka u kojem imate krutu namirnicu. Objasnite djetetu važnost ne trpanja puno hrane u usta (gušenje, zagrcavanje), pravilnog i dugog žvakanja hrane (lakša probava, želučane smetnje, razvoj govorne muskulature). Narežite namirnicu na manje komadiće i stavite ispred djeteta da dobro vidi i može dohvatiti prstima. Dajte uputu da stavi komadić u usta, žvače dok Vi ne nabrojite do deset, proguta i tek tada da stavi drugi zalogaj  u usta. Postepeno možete povećati brojenje do deset, dvadeset.  

 


Srijeda, 30. 03. 2022.

L.L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Brojevi od 1 do 12 ( P)

Ishod. Broji , čita, brojeve do dvanaest.

Pripremite dvanaest komada bilo čega (makarona, oraha, kockica……. što imate pri ruci). Stavite ispred djeteta da dobro vidi i dajte uputu da izbroji koliko ima. Nakon toga maknite po 1, 2, 3,… komada i neka izbroji koliko ih je ostalo. Objasnite da količina koju izbroji i izgovori se može napisati i u obliku simbola/broja. Nakon toga otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.  

Radni odgoj: U kuhinji – suđe za pripremu hrane/palačinke (P, P)

Ishod :Prepozna, pokaže, imenuje suđe, namirnice i aktivnost.

Pripremite namirnice koje su Vam potrebne i pribor. Neka Vam dijete izdvoji što spada u namirnice, a što u suđe/pribor. Neka imenuje svako. Zajedno ispecite palačinke. Dijete neka Vam dodaje suđe na Vaš nalog (dodaj mi zdjelu, mutilicu, tavu, plitki tanjur itd.),namirnice. Pitajte dijete kakvog su okusa palačinke. Nakon toga zajedno pospremite i počistite.

 Komunikacija – Uparivanje istih riječi od četiri slova (V)

Ishod: Upari dvije iste riječi od četiri slova u prvom pokušaju.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video u prilogu (https://www.youtube.com/watch?v=t3GQM5FtPCY)

PSP- Proljeće

Ishod: boravi na svježem zraku,uočava promjene u prirodi, pokazuje i imenuje simbole proljeća

Zadatak: Otvorite dokument i slijedite upute


Utorak, 29. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radno odgoj – U kuhinji – pranje posuđa/pospremanje posuđa  (P, P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje prostor, suđe, uređaje, sudjeluje u aktivnostima pranja i pospremanja posuđa u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

 Tijekom svojih svakodnevnih aktivnosti nakon obroka uključite dijete u aktivnosti pranja i pospremanja posuđa, ovisno o načinu koji prakticirate u svom domaćinstvu (sudoper ili perilica suđa). Nakon što pospremite stol nakon obroka, pitajte dijete što treba napraviti s prljavim suđem i zašto (oprati zbog zdravlja). U kojoj prostoriji u svom domu perete suđe. Neka dijete imenuje. Koji kućanski aparat ili kuhinjski element koristite za pranje (sudoper/perilica), neka ga dijete prepozna, pokaže, imenuje. Nakon toga zajedno perite suđe, dijete Vam može dodati predmete koji nisu oštri i lomljivi. Nakon toga zajedno s djetetom pospremajte suđe. Pitajte ga gdje stoje žlice, šalice, tanjuri itd. u Vašoj kuhinji. Ako ne zna, pokažite mu i imenujte mjesto. Kod pospremanja neka Vam dijete ponovno dodaje predmete koji nisu oštri i lomljivi na Vaš nalog: na pr. dodaj mi žlicu, dodaj mi zdjelu itd.   

PSP- Zahvaćanje količine do 5

Ishodrazvrstava/sortira kocke prema bojama, zahvaća količinu do 5, broji/prebrojava predmete

Zadatak: Otvorite dokument i slijedite upute

LIKOVNA KREATIVNOST

Pogledaj materijal na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=6PndwgJuF3g&ab_channel=Bedrettin%C5%9Eim%C5%9Fek

Priloženi dokumenti:
PSP,zahvacanje kolicine do 5.docx


Ponedjeljak, 28. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radno odgoj – U kuhinji – postavljanje i raspremanje stola nakon obroka  (P, P, P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje prostor, pribor i aktivnost. Navodi važnost pranja suđa nakon obroka, pokaže i imenuje mjesto za odlaganje suđa nakon obroka.

Tijekom svojih svakodnevnih aktivnosti uključite dijete u aktivnosti postavljanja stola za obrok koji ste skuhali. Objasnite djetetu koju hranu ste pripremili za obrok i da za svaku vrstu hrane treba drugačiji pribor (za juhu duboki tanjur i žlica, za meso plitki tanjur , vilica, nož itd.).Pokažite djetetu i imenujte svaki pribor ovisno o hrani koju ćete jesti za obrok. Prvo Vi složite jedan kompletan set i objašnjavajte djetetu dok gleda. Na pr. za juhu stavimo duboki tanjur, žlicu s desne strane. Nakon toga neka dijete od dva ponuđena tanjura (plitki i duboki) uzme duboki, stavi na stol i žlicu s desne strana. Isto ponoviti i s plitkim tanjurom, nožem i vilicom. Nakon obroka pitajte dijete što treba napraviti sa suđem nakon obroka. Objasnite važnost pranja suđa (zdravlje). Kuda treba staviti prljavo suđe sa stola (u sudoper, perilicu suđa ovisno o načinu koji imate u svom domaćinstvu). Zamolite dijete neka Vam pomaže/dodaje pribor sa stola za pranje nakon obroka.   

Upoznavanje škole i radne okoline - Uparivanje /nizanje (P)

Ishod: Upari dva ista predmeta prema jednom svojstvu (bijela/zelena boja), slijedi zadani niz predmeta prema jednom svojstvu (boje –bijela/zelena).

Ako imate neke kocke ili druge igračke u oblicima odaberite po deset komada u istoj boji (po mogućnosti bijeloj/zelenoj Stavite na stol ispred djeteta  i dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna i imenuje predmete. Nakon toga neka imenuje i pokaže koje dvije boje oblika vidi. Nakon toga Vi iz ponuđenih predmeta izdvojite jednu zelenu, stavite ispred njega i dajte djetetu uputu da pronađe kocku iste boje i stavi pokraj Vaše, da upari. Tako sve dok ne upari sve kocke i boje. Nakon toga skupite kocke ponovno na hrpu i Vi započnite niz, jedna zelena, jedna bijela kocka. Dijete neka gleda. Objasnite da ćete slagati kocke po zadanom redu/nizu, jednu zelenu, jednu bijelu. Nakon toga dajte djetetu uputu da pokuša samo u niz staviti kocku koju treba prema zadanim predlošku, tj. koja slijedi poslije zelene (bijela). Tako dok ne složite sve oblike u zadani niz. Isto možete raditi i nacrtanim, obojanim i izrezanim oblicima ako nemate drugih. 

Produženi stručni postupak - Izrada bubamara od kamenih oblutaka (V)

Ishod:Pripremiti,prepoznati i menovati potreban pribor (kamen, tempera, voda, kist,...), uz fizičku podršku ukrasiti kamene oblutke, pospremiti radni prostor, ukrasiti  šarenim figuricama kamenjar, dvorište, terasu,...

Proljeće je vrijeme kada ukrašavamo svoje okućnice cvijećem i veselim figuricama. Danas ćemo napraviti šarene figurice za dvorište/terasu uz pomoć kamenja i tempera.


Petak, 18. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi – Poštivanje sigurnosnih mjera – promet(V)

Ishod: Navodi dio prometnice kojom se kreću pješaci, radnje koje mora napravit prije prelaska preko ceste. 

 Šetati po prometnom dijelu, objasniti opasnosti u prometu.  Navesti kuda se zbog sigurnosti kreču pješaci i kolica - pješačkom stazom, desno stranom. Nakon toga dati uputu da prepozna, pokaže, imenuje dio prometnice kojim s treba kretati zbog sigurnosti. da pokaže koja je lijeva a koja desna strana. Da prije prelaska ceste treba stati, pogledati lijevo – desno – lijevo. Neka samo pogleda i provjeri, a Vi ga pitajte da li možete prijeći cestu.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Šut rukom na gol (V)

Ishod: Baca loptu u „gol“ s obje ruke, L/D rukom.

Danas vježbajte gađanje gola.

                                                  - Metodski šut u koš (P, V)

Ishod: Baca loptu/predmet u koš s obje ruke u visini prsa.

Aktivnost možete izvoditi i vani ako vremenske prilike dozvoljavaju.

Pripremite neku kantu, kutiju i sl., loptu. Stavite na stolicu na udaljenosti od djeteta do jedan metar. Prvo Vi bacite u „koš“ s obje ruke s prsa, a dijete neka gleda. Nakon toga neka pokuša dijete. Ako ne može samostalno, možete mu pomoći fizičkim vođenjem njegovih ruku. 

Socijalizacija - Igre sa sredstvima/ u paru (P)

Ishod: igra memori u paru s roditeljem.

Igra memori koje imate kod kuće. 

Poštovani roditelji i učenici! U ponedjeljak, 21. 03 obilježava se dan osoba s D. sindromom, dan različitih čarapa. Ako ste u mogućnosti, taj dan zajedno s djecom obucite različite čarape.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Prisjeti se pjesmica koje smo pjevali na prošlom satu. Ponovi ih glasno pjevajući!                                              


Četvrtak, 17. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija – Povezivanje slike/ i riječi (P, V)

Ishod: Poveže do pet  slika i riječi od četiri slova.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Proljeće u voćnjaku (P)

Ishod: Prepozna, pokaže na slikama , imenuje aktivnosti ljudi u proljeće voćnjaku.

Ako ste u mogućnosti prošećite s djetetom u blizini nekog voćnjaka. Objasnite djetetu da se mjesto na kojem raste puno stabala voća (kruška, jabuka šljiva) zove voćnjak. Potaknite dijete da gleda, imenuje dijelove stabla, opišite što ljudi rade u voćnjaku u proljeće. 

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radno odgoj - rad s špagom (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor,  vrste materijala i aktivnost. Provlači špagu kroz otvor koluta u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas, ako niste, završite kolut. Izrežite nekoliko cvjetića i zelenih listića od papira pa zajedno s djetetom zalijepite na kolut.  Objasnite da ste napravili cvjetni vjenčić za pozdrav proljeću koje počinje u ponedjeljak.

Skrb o sebi – Poštivanje sigurnosnih mjera – promet(P)

Ishod: Navodi dio prometnice kojom se kreću pješaci, radnje koje mora napravit prije prelaska preko ceste. 

 Šetati po prometnom dijelu, objasniti opasnosti u prometu.  Navesti kuda se zbog sigurnosti kreču pješaci i kolica - pješačkom stazom, desno stranom. Nakon toga dati uputu da prepozna, pokaže, imenuje dio prometnice kojim s treba kretati zbog sigurnosti. da pokaže koja je lijeva a koja desna strana. Da prije prelaska ceste treba stati, pogledati lijevo – desno – lijevo. Neka samo pogleda i provjeri, a Vi ga pitajte da li možete prijeći cestu.

PSP-Čestitka za tatu(V)

Ishod:pripremanje, prepoznavanje i imenovanje pribora za rad; uz fizičku podršku izrada čestitke povodomDana očeva;pospremanje radnog prostora

Zadatak: U subotu obilježavamo Dan očeva. Napravi svome tati čestitku, izljubi ga i pomogni mu u svakodnevnim poslovima. Zadatak s uputama nalazi se u privitku.


Srijeda, 16. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Proljeće na njivi (P)

Ishod: Prepozna, pokaže na slikama , imenuje aktivnosti ljudi u proljeće na polju.

Ako ste u mogućnosti prošećite s djetetom u blizini nekog polja na kojem ljudi sa strojevima izvode proljetne radove. Potaknite dijete da gleda radove, imenuje strojeve opišite što ljudi rade na polju u proljeće. 

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radno odgoj - rad s špagom (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor,  vrste materijala i aktivnost. Provlači špagu kroz otvor koluta u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas nastavite provlačiti špagu kroz otvor koluta. Neka cijeli kolut bude obložen špagom.

Komunikacija –pripovijedanje prema poticaju pomoću slika. (V)

Ishod:  Sluša tekst i ispripovijeda sadržaj prema poticaju pomoću slika jednostavnim rečenicama.

Otvorite dokumente u prilogu i slijedite upute.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Šut rukom na gol (P)

Ishod: Baca loptu u „gol“ s obje ruke, L/D rukom.

Ako ste u mogućnosti uzmite lopte različite veličine (velike za obje ruke, male za šut jednom rukom). Dati uputu da prepozna, pokaže, imenuje rekvizit ,boju, veličine (veće-manje). Za gol Vam mogu poslužiti otvorena vrata sobe. Dati uputu da baca u "gol" deset puta, prvo s obje ruke, jednom rukom (L. i D..) . Umjesto loptice možete uzeti i klupko čarapa. Možete bilježiti broj golova od deset bacanja, uključiti se i natjecati tko  je bolji, tko će pobijediti. Pobjednik dobiva neku nagradu (smoki, kockicu čokolade).Ako vremenske prilike to dozvoljavaju, aktivnost možete raditi na otvorenom.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video na poveznici (https://www.youtube.com/watch?v=D1V8EHaZhg0)

Produženi stručni postupak: Vježbe auditivne percepcije (V)

Ishod:  Učenik sluša pjesmicu, memorira tekst, imitira ritam pjesmice, prepoznaje vjesnike proljeća

Otvorite dokumente u prilogu i slijedite upute.


Utorak, 15. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Vrt u proljeće (P)

Ishod: Navodi do tri aktivnosti ljudi u vrtu u proljeće, prepozna, pokaže ih na slikama. Sudjeluje u aktivnostima u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Ako ste u mogućnosti, posadite zajedno s djetetom u neku posudu (može i čaša od jogurta) nekoliko zrna graha, graška, lukovice luka ili što imate pri ruci. Zalijevajte i neka dijete prati nicanje i rast biljke Dijete neka sudjeluje u aktivnosti. Objasnite djetetu da se u vrtu u proljeće sadi i sije povrće. Tijekom šetnje , ako imate u blizini vrt, pokažite ga djetetu.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute. 

LIKOVNA KREATIVNOST

Pogledaj materijal na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=rq4Eelu6VLg&ab_channel=YaaropTallaa

Komunikacija –pripovijedanje prema poticaju pomoću slika. (V)

Ishod:  Sluša tekst i ispripovijeda sadržaj prema poticaju pomoću slika jednostavnim rečenicama.

Otvorite dokumente u prilogu i slijedite upute.

Produženi stručni postupak: Razvrstavanje prema bojama (V)

Ishod:  Učenik prepoznaje, razlikuje i imenuje boje. Sortira kockice prema bojama.

Otvorite dokumente u prilogu i slijedite upute.


Ponedjeljak, 14 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radno odgoj – rad s papirom  (V)

- rad s špagom (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor,  vrste materijala i aktivnost.

Pripremite karton (bilo kakav, može i od kutija), škare, ljepilo i špagu (može i vuna ako nemate špage). Stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi. Recite neka pokaže i imenuje materijal ispred sebe, kako nazivamo tvrdi papir. Od kartona izrežite jedan kolut, ne veći od deset centimetara. Odrežite deset do dvadeset centimetara špage/vune i početak zalijepite za kolut. Nakon što se ljepilo malo osuši, provlačite špagu/vunu kroz otvor koluta tako da obložite kolut. Prvi Vi provlačite nekoliko puta, a dijete neka gleda i sluša Vaše objašnjavanje aktivnosti. Nakon toga neka dijete uhvati nit i pokuša samo uvesti nit u otvor koluta. Možete mu pomagati vođenjem ruke. Nemojte ga forsirati. Nastaviti ćete idući put.

Komunikacija –pripovijedanje prema poticaju pomoću slika. (P)

Ishod:  Sluša tekst i ispripovijeda sadržaj prema poticaju pomoću slika jednostavnim rečenicama.

Otvorite dokumente u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Proljeće (V)

Ishod: Odgovara na pitanja s ponuđenim odgovorima vezana uz promjene u proljeće

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute. 

PSP-Vježbe afirmacije i negacije

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.


Petak, 04. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi – Poštivanje sigurnosnih mjere (V)

Ishod: Navodi važnost isključivanja kućanskih aparata/štednjak nakon uporabe, prepozna, pokaže, imenuje ostale opasnosti u domu.

Tijekom svakodnevne rutine uključite dijete u aktivnosti koje uključuju opasnost u domu i objasnite kako se treba ponašati zbog svoje sigurnosti (gdje se može opeći, ozlijediti…).Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.  

Tjelesna i zdravstvena kultura –Kontinuirano kretanje s promjenom tempa (V, V, V)

Ishod: Prepozna i imenuje tempo kretanja. Prepozna, pokaže i imenuje smjer L/D kretanja, naprijed/ natrag.

Izađite s djetetom u šetnju, ako to vremenske prilike dozvoljavaju i počnite ga voziti jako brzo, nakon toga jako sporo. Za svaki tempo pitajte ga kako se vozi. Neka odgovori samostalno. Ako ne zna, ponovite obje vožnje i objasnite koji tempo je brzo, a koji sporo. Nakon toga ponovite vožnju i neka prepozna i imenuje tempo samostalno. Prije raskrižja recite da sada morate skrenuti lijevo ili desno i neka Vam pokaže/imenuje smjer kuda trebate skrenuti. Ako ne zna, pokažite mu smjer tako da dignete njegovu lijevu/desnu ruku, pokažete i imenujete smjer.  Nakon toga ponovite vožnju i neka prepozna i imenuje smjer samostalno.  Isto za naprijed/natrag

Socijalizacija – – Komunikacija s vršnjacima (P)

Ishod: Primjereno komunicira s vršnjacima

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Dolazi nam toplije vrijeme. Približava se proljeće. Vani u prirodi pronalazimo i prve vjesnike proljeća. Opusti se, dobro se smjesti i poslušaj: Antonio Vivaldi: Proljeće

Otvori poveznicu: https://www.youtube.com/watch?v=lUZebCG9EqI

Nakon slušanja prisjeti se pjesmice koje smo pjevali prošli put na satu (visibaba) i ponovi je.

 


Četvrtak,03.03.2022.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija – Slušanje/govorenje (P, V)

Ishod: Sluša kratki tekst i odgovori na tri jednostavna pitanja vezana uz tekst jednostavnim rečenicama.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Karakteristike proljeća(V)

Ishod: Prepozna, pokaže na slikama, imenuje do četiri karakteristike proljeća (vremenske prilike, životinje, biljke, cvijeće).

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi – Poštivanje sigurnosnih mjere – kućanski aparati(P)

Ishod: Navodi važnost isključivanja kućanskih aparata/štednjak nakon uporabe.

Tijekom svakodnevne rutine pripreme obroka (možete i kuhati samo čaj) objasnite djetetu važnost isključivanja štednjaka nakon uporabe (opekline, požar, gušenje ako je plina). Naglasite da se štednjak ne smije dirati ni nakon isključivanja jer je vruć. Pokažite djetetu kako ste uključili i isključili štednjak. Recite mu neka pogleda i kaže Vam da li je štednjak isključen  Radite aktivnost korak po korak i neka dijete radi sve kretnje uz Vaše fizičko vođenje njegovih ruku (neka proba uključiti/isključiti).

Radni odgoj:  Rad s papirom – trganje/lijepljenje prema zadanom predlošku (v)

Ishod: Trga papir na sitnije dijelove i lijepi prema zadanom predlošku visibabe.

Danas nastavite trgati papir (bijeli i zeleni). Natrgani papir pomiješani stavite na stol ispred djeteta da ga dobro vidi i može dohvatiti rukom. Na kartonu nacrtajte visibabu (predložak u prilogu) i dajete nalog djetetu: uzmi bijeli komadić papira, uzmi zeleni komadić papira. Namažete ljepilom i lijepite na predložak. Kada završite izrežite visibabu od kartona. Pitajte dijete koji cvijet ste izradili. Kojeg godišnjeg doba je taj cvijet glasnik.  

PSP-Prostorni odnosi (lijevo-desno)

Ishod: Učenik  uspoređuje objekte iz svoje okoline, procjenjuje i prepoznaje odnose među predmetima: lijevo-desno.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.


Srijeda, 02. 03. 2022.

L. L., M. L. S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Karakteristike proljeća(P)

Ishod: Prepozna, pokaže na slikama, imenuje do četiri karakteristike proljeća (vremenske prilike, životinje, biljke, cvijeće).

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj:  Rad s papirom – trganje (P)

Ishod: Trga papir na sitnije dijelove.

Pripremite list bijelog i zelenog papira i pitajte koje je boje. Recite djetetu da ga pretrgne na pola. Možete mu pomagati fizičkim vođenjem ruku. Nakon toga svaku polovicu na pola itd. Nemojte ga forsirati. Natrgani papir spremite u vrećicu, nastavit ćete slijedeći put.

Komunikacija – Slušanje/govorenje (P)

Ishod: Sluša kratki tekst i odgovori na tri jednostavna pitanja vezana uz tekst jednostavnim rečenicama.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Tjelesna i zdravstvena kultura –Kontinuirano kretanje s promjenom tempa (P)

Ishod: Prepozna i imenuje tempo kretanja.

Izađite s djetetom u šetnju i počnite ga voziti jako brzo, nakon toga jako sporo. Za svaki tempo pitajte ga kako se vozi. Neka odgovori samostalno. Ako ne zna, ponovite obje vožnje i objasnite koji tempo je brzo, a koji sporo. Nakon toga ponovite vožnju i neka prepozna i imenuje tempo samostalno.

PSP-Prostorni odnosi (gore-dolje)

Ishod: Učenik  uspoređuje objekte iz svoje okoline, procjenjuje i prepoznaje odnose među predmetima: gore-dolje.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video na poveznici (https://www.youtube.com/watch?v=ap5vgALioqo)


Utorak, 01. 03. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Fašnik (V)

Ishod: Navodi dan u godini kada se djeca i odrasli maskiraju. Navodi do dva običaja u svojoj neposrednoj okolini povodom fašnika (fašnička povorka, obilazak djece po kućama, pečenje krafni….).

Recite djetetu da je danas Fašnik. Maskirajte dijete, možete i sebe. Stavite mu masku koju je izradilo zajedno s Vama. Ako će u blizini biti neka fašnička povorka možete otići s djetetom da vidi povorku.

LIKOVNA KREATIVNOST

Pogledaj materijal na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=Nxes8pyHkJc&ab_channel=RoyalAcademyofArts

Radno odgoj – U kuhinji – pečenje krafni  (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje prostor, pribor, namirnice i aktivnost.

Ako pečete krafne, uključite dijete u aktivnost. Pitajte u kojoj prostoriji u domu čete to raditi. Pripremite namirnice i pribor tako da dijete dobro vidi i da mu je na dohvat ruke. Neka Vam na nalog dodaje namirnice i pribor (dodaj mi zdjelu, brašno, jaje itd.). Ako ih ne pečete, možete ih ići zajedno kupiti i pitati dijete što je sve potrebno da se ispeku krafne.   

PSP-Vježbe auditivne percepcije

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Priloženi dokumenti:
PSP,1.3.2022..docx


Ponedjeljak, 28. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radno odgoj – U kuhinji – pečenje krafni  (P, P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje prostor, pribor, namirnice i aktivnost.

Ako ste planirali peći krafne uključite dijete u aktivnost. Danas zajedno pripremite namirnice koje su Vam potrebne (možete ih zajedno otići kupiti u dućan) i pribor. Neka Vam dijete izdvoji što spada u namirnice, a što u pribor. Neka imenuje svako. Objasnite djetetu na koji dan u godini se peku krafne. 

Upoznavanje škole i radne okoline – Fašnik (P)

Ishod: Navodi dan u godini kada se djeca i odrasli maskiraju. Navodi do dva običaja u svojoj neposrednoj okolini povodom fašnika (fašnička povorka, obilazak djece po kućama, pečenje krafni….).

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute. 

Komunikacija –Slušanje i prepričavanje (P)

Ishod:  Sluša kratki tekst i prepriča ga jednostavnim rečenicama.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

PSP-Vježbe vizualnog razlikovanja

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.


Petak, 18. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

DANAS JE DAN RUŽIČASTIH MAJICA, DAN NENASILJA MEĐU DJECOM. AKO STE U MOGUĆNOSTI OBUCITE SEBI I DJETETU NEŠTO RUŽIČASTO.

DANAS JE I POSLJEDNJI DAN NASTAVE PRIJE DRUGOG DIJELA ZIMSKOG ODMORA UČENIKA KOJI TRAJE OD 21. 02. DO 25. 02. 2022..  PRVI DAN NASTAVE NAKON ZIMSKOG ODMORA UČENIKA JE 28. 02. 2022. NA NASTAVI NA DALJINU.

Skrb o sebi – Osobna urednost - briga za odjeću  (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje odjevne predmete u izvornoj stvarnosti. Prepozna čisto/prljavo. Navodi važnost pranja odjeće (zdravlje, izgled. Sudjeluje u aktivnostima pranja odjeće.

Uključite dijete tijekom svakodnevnih aktivnosti brige za odjeću: odlaganje prljave odjeće u koš; uzimanje iz koša i stavljanje u perilicu. Dijete neka imenuje prostoriju u kojoj to radite, predmete, aparat, sredstvo za pranje, odjevne predmete koje stavljate u koš/perilicu.

Tjelesna i zdravstvena kultura –Dodavanje i hvatanje lopte (V)

Ishod: Imenuje pribor (lopta ), aktivnost. Baca/hvata loptu prema drugoj osobi s obje ruke i L/D rukom.

Pripremite laganu loptu (može i ona za vodu). Objasnite djetetu da ćete si dodavati loptu kao u rukometu. Pokažite djetetu prvo Vi tako da loptu bacite prema djetetu, a ono neka pokuša primiti. Nakon toga neka dijete baci Vama, a Vi ju uhvatite. Izvodite aktivnost s obje ruke, pa s lijevom i desnom rukom.  Možete uključiti natjecateljski moment i dogovoriti neku nagradu (čokoladu, smok i….). U pet bacanja kome je lopta više puta pala , taj je gubitnik.

            Tjelesna i zdravstvena kultura –pasivne vježbe lakat (V, V)

Ishod: Izvodi  pasivne vježbe uz vođenje druge osobe.

Otvorite dokument u prilogu i radite vježbe s djetetom. Ako vremenske prilike dozvoljavaju, prošećite.

Socijalizacija – Vježbe disanja – opuštanje (V)

Ishod: Izvodi vježbe disanja u skladu sa svojim mogućnostima.

Prvo Vi pokažite djetetu vježbe disanja: Udahnuti duboko na nos, zadržati dah, izdahnuti što duže može na usta. Kod zadržavanja daha koristite brojenje. Prvo neka zadrži dah dok nabrojite do šest (deset puta) pa možete povećati na  9, 10.

GLAZBENA KREATIVNOST: Slijedi poveznicu. Prvo pogledaj malo drugačiju priču o Crvenkapici. https://www.youtube.com/watch?v=4zv89dLSst0

A sad otvori link i prvo poslušaj pjesmu Rap o Crvenkapici:

https://www.youtube.com/watch?v=KkFoIoiopeo U slušanju i stvaranju glazbenog žanra nazvanoga RAP ( repanje – ritmičko pričanje) pokušaj se i ti uključiti svojim pokretima – stvarati, kretati se uz glazbu.


Četvrtak, 17. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Pripovijedanje prema poticaju pomoću slika– (P,P)

Ishod: Pripovijeda sadržaj priče koju je slušao uz pomoć poticaja od pet slika.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Sparivanje/nizanje  (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje predmete na verbalnu uputu. Upari dva ista predmeta. Slijedi niz prema zadanom predlošku.

Pripremite šest crvenih kockica i šest zelenih kockica (ako nemate lego kockice, možete nacrtati, obojiti i izrezati kockice od papira). Stavite pomiješano na stol ispred djeteta da dobro vidi  i dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna i imenuje predmete i njihovu boju. Nakon toga iz pomiješanih kockica Vi izdvojite jedan, stavite ispred djeteta i recite da iz pomiješanih uzme istu i upari s onom koji ste Vi zadali . Tako dok ne potrošite sve. Objasnite da ćete slagati kockice po zadanom redu/nizu, jednu crvenu, jednu zelenu kockicu.  Vi započnite niz, a dijete neka nastavi dok ne potroši sve kockice.

Skrb o sebi : Osobna urednost – tuširanje/kupanje (P)

Ishod: Navodi važnost održavanja čistoće tijela, kada i kako često se treba tuširati/kupati, pribor koji je za to potreban.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti osobne higijene objasnite zašto je važno pranje tijela ( na tijelu se skupljaju bakterije i virusi od kojih se možemo razboljeti, neugodan miris). Pripremite zajedno s djetetom pribor koji je potreban, neka dijete prepozna i imenuje. Tijekom aktivnosti uključite dijete da pere svoje tijelo u skladu sas svojim motoričkim sposobnostima i vođenjem ruke.

Radni odgoj: – Kaširanje/maska (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i aktivnost, predmet koji izrađuje. Sudjeluje u čišćenju radne površine i pospremanju pribora u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas završite masku, ako niste uspjeli do sada. Izrežite da ima pravilne rubove. Sa strane napravite rupice i u njih umetnite gumicu da možete staviti na glavu. Spremite za fašničko maskiranje.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video u nastavku https://www.youtube.com/watch?v=D1V8EHaZhg0, te riješi radni listić u prilogu.

 

 


Srijeda, 16. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Razvrstavanje/pridruživanje(V)

Ishod: razvrsta/pridruži planirane predmete u prvom pokušaju.

Pripremite pet komada luka i pet komada krumpira. Stavite ispred djeteta na stol da ih vidi. Pitajte što je ispred njega, neka pokaže i imenuje svako. Nakon toga dajte uputu da na jednu stranu stavi sve krumpire, a na drugu sav luk. Kada završi, ispred njega pomiješajte sve i iz hrpe uzmite jedan krumpir, stavite ispred djeteta i recite da u ostalom pomiješanom povrću nađe isto i stavi pokraj one koji ste Vi zadali (neka pridruži), tako dok ne upari sav krumpir i luk. Možete raditi i u sklopu svojih dnevnih aktivnosti pripremanja obroka.

Radni odgoj: – Kaširanje/maska (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i aktivnost, predmet koji izrađuje. Sudjeluje u čišćenju radne površine i pospremanju pribora u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas nastavite izradu kaširane maske  gdje ste jučer stali.

Komunikacija –Sastavljanje jednostavnih  rečenica od zadanih riječi (P)

Ishod:  UZ verbalno i fizičko vođenje ruke sastavi jednostavnu rečenicu od tri zadane riječi.

Otvorite dokument u prilogu. Ako ste u mogućnosti isprintajte rečenice (ako ne, napišite ih velikim slovima na papir. Izrežite svaku rečenicu na riječi. Prvo Vi zajedno s djetetom pročitajte rečenicu, svaku riječ glas po glas, a dijete neka gleda i ponavlja glasove. Pokažite djetetu svaku riječ. Nakon toga pomiješajte riječi ispred djeteta, prvo Vi složite rečenicu, a nakon toga dijete. 

Tjelesna i zdravstvena kultura –Dodavanje i hvatanje lopte (P)

Ishod: Imenuje pribor (lopta ), aktivnost. Baca/hvata loptu prema drugoj osobi s obje ruke i L/D rukom.

Pripremite laganu loptu (može i ona za vodu). Objasnite djetetu da ćete si dodavati loptu kao u rukometu. Pokažite djetetu prvo Vi tako da loptu bacite prema djetetu, a ono neka pokuša primiti. Nakon toga neka dijete baci Vama, a Vi ju uhvatite. Izvodite aktivnost s obje ruke, pa s lijevom i desnom rukom.  Možete uključiti natjecateljski moment i dogovoriti neku nagradu (čokoladu, smok i….). U pet bacanja kome je lopta više puta pala , taj je gubitnik.

VJERONAUK - Prati upute u nastavnom listiću. Pogledaj kratki video na poveznici (https://www.youtube.com/watch?v=f6iRP27HYMY)


Utorak, 15. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj – Kaširanje/maska (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i aktivnost, predmet koji izrađuje. Sudjeluje u čišćenju radne površine i pospremanju pribora u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Pripremite papir u bojama koje dijete želi (može i iz novina i kataloga), karton (može od kutija), škare i posudu u kojoj ćete pripremiti tekućinu za kaširanje. Tekućina: pomiješajte brašno i vodu da bude polu tekuće. Sve stavite na radnu površinu da dijete dobro vidi i neka pokaže i imenuje sav pribor i materijal. Na papiru nacrtajte i izrežite masku u prilogu. Nakon toga dajte djetetu uputu da trga papir na male komade (ne presitne, koliko može). S kistom na uz fizičko vođenje ruke nanosite smjesu za kaširanje i na nju stavljajte papiriće koje je dijete natrgalo. Ne morate cijelu masku, koliko dijete može. Nastaviti ćete drugi put.  

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledaj materijal na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=nvH2KYYJg-o&list=PLQx3v2CiFVIW4_btPMis-eQ1EwvcYoj1J&index=2&t=0s

Upoznavanje škole i radne okoline – Razvrstavanje/pridruživanje(P)

Ishod: razvrsta/pridruži planirane predmete u prvom pokušaju.

Pripremite pet pari čarapa i pet kuhinjskih krpa (može i nešto drugo: majice, ručnici). Stavite ispred djeteta na stol da ih vidi. Pitajte što je ispred njega, neka pokaže i imenuje svako. Nakon toga dajte uputu da na jednu stranu stavi sve čarape, a na drugu kuhinjske krpe. Kada završi, ispred njega pomiješajte sve čarape i iz hrpe uzmite jednu čarapu, stavite ispred djeteta i recite da u ostalim pomiješanim čarapama nađe istu i stavi pokraj one koji ste Vi zadali (neka pridruži), tako dok ne upari sve čarape. Možete raditi i u sklopu svojih dnevnih aktivnosti pospremanja odjeće.

PSP- Razvrstavanje predmeta prema osobini (meko-tvrdo)

Ishod: razvrstava/sortira predmete prema osobinama meko-tvrdo

Zadatak: Otvorite dokument i slijedite upute

Priloženi dokumenti:
R. O. maska.docx
PSP-15.2.2022..docx


Ponedjeljak, 14. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN OSOBA OBOLJELIH OD EPILEPSIJE. AKO STE U MOGUĆNOSTI, SEBI I DJETETU OBUCITE NEŠTO LJUBIČASTO.

Radni odgoj: Sastavljanje dijelova u cjelinu (P, P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala, aktivnost. Sastavlja dijelove u cjelinu prema zadanom predlošku.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline  - Valentinovo (V)

Ishod. Na verbalni poticaj navodi značenje Valentinova, datum u godini kada se obilježava.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Komunikacija –Sastavljanje jednostavnih  rečenica od zadanih riječi (P)

Ishod:  UZ verbalno i fizičko vođenje ruke sastavi jednostavnu rečenicu od tri zadane riječi.

Otvorite dokument u prilogu. Ako ste u mogućnosti isprintajte rečenice (ako ne, napišite ih velikim slovima na papir. Izrežite svaku rečenicu na riječi. Prvo Vi zajedno s djetetom pročitajte rečenicu, svaku riječ glas po glas, a dijete neka gleda i ponavlja glasove. Pokažite djetetu svaku riječ. Nakon toga pomiješajte riječi ispred djeteta, prvo Vi složite rečenicu, a nakon toga dijete.  

PSP-Čestitka za Valentinovo

Ishod: prepoznaje značenje Valentinova, uz demonstraciju i fizičku podršku izrađuje čestitku za Valentinovo,slušanje pjesama

Zadatak: U privitku se nalazi nastavni listić kojeg je treba izrezati i složiti po predlošku te zalijepiti na kolaž papir koji ste dobili u školi. Čestitku pokloni osobi koju najviše voliš (mami, tati, baki, teti,...)

Dok obavljaš gore navedene aktivnosti, zajedno sa svojom obitelji uživaj u lijepim ljubavnim pjesmama naših domaćih autora s linka ispod. 

https://www.youtube.com/watch?v=xukadf72MSg&list=PLvp0nZXs9nLnkt-s9IVkd9DVPnxTSN9YH&index=20


Petak, 04. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Osobna urednost - nokti (P)

Ishod: Navodi važnost održavanja higijene noktiju. Prepozna, pokaže, imenuje pribor za održavanje noktiju (na slici i izvornoj stvarnosti).Sudjeluje u  aktivnostima higijene noktiju (četkanje, rezanje)  uz fizičko vođenje ruke.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti higijene uključite dijete u održavanje noktiju. Neka pogleda svoje/Vaše nokte i navede da li su čisti, po čemu to zna, što treba napraviti da bi nokti bili čisti i uredni .Objasnite zašto je to važno (zbog zdravlja, ispod dugih noktiju se skupi prljavština i bakterije koje unesemo u usta i mažemo se razboljeti). Zajedno s djetetom četkajte/ režite nokte. Neka dijete prepozna, pokaže, imenuje  pribor koji je zato potreban. Stavite mu četkicu u ruku i vodite njegovu ruku da pokuša četkati nokte.

Tjelesna i zdravstvena kultura –pasivne vježbe lakat, kukovi (P, P, V)

Ishod: Izvodi  pasivne vježbe uz vođenje druge osobe.

Otvorite dokument u prilogu i radite vježbe s djetetom. Ako vremenske prilike dozvoljavaju, prošećite.

Socijalizacija – Vježbe disanja – opuštanje (V)

Ishod: Izvodi vježbe disanja u skladu sa svojim mogućnostima.

Prvo Vi pokažite djetetu vježbe disanja: Udahnuti duboko na nos, zadržati dah, izdahnuti što duže može na usta. Kod zadržavanja daha koristite brojenje. Prvo neka zadrži dah dok nabrojite do šest (deset puta) pa možete povećati na  8, 9.

GLAZBENA KREATIVNOST: Slijedi poveznicu. Otvori link i prvo poslušaj pjesmu: Kad si sretan

https://www.youtube.com/watch?v=159Vx3ZV9Zk

https://www.youtube.com/watch?v=9v1c64QKdR0

 Ponovi slušanje: Uz slušanje pjesme nastavi s pjevanjem i pokretima. Pozovi i ukućane da se uključe u izvođenje glazbe. Likovno se izrazi: Kako ti doživljavaš sreću, čemu se najviše veseliš? Nacrtaj na papir i donesi slijedeći put u školu!

 


Četvrtak, 03. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Stvaranje nizova riječi – (P,P)

Ishod: Od sedam ponuđenih riječi prepozna, pokaže i izdvoji tri iste, složi ih u niz.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Skrb za sigurnost i zdravlje (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje predmet kojim se može ozlijediti, opeći, otrovati (u izvornoj stvarnosti i na slici).

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi : Osobna higijena - zubi (P)

Ishod: Navodi važnost održavanja higijene zubi, odlasku kod zubara.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti osobne higijene potičite dijete da sudjeluje u pranju zubi. Neka samo prepozna svoju četkicu, zubnu pastu, čašu. Stavite mu zubnu pastu na četkicu, stavite u ruku i fizičkim vođenjem njegove ruke neka sudjeluje u četkanju zubi.

Otvorite dokument u prilogu, pročitajte zajedno s djetetom.

Radni odgoj: Kaširanje (V)

Ishod: Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i aktivnost, predmet koji izrađuje. Sudjeluje u čišćenju radne površine i pospremanju pribora u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas završite srce, pitajte dijete za koji dan ste izradili srce. Kome ga želi pokloniti.

PSP

Otvorite dokument i slijedite upute.


Srijeda,02. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

 

Upoznavanje škole i radne okoline – Moja odjeća i obuća(V)

Ishod: Između ponuđenih odjevnih predmet, prepozna, pokaže, imenuje svoje odjevne predmete i obuću. Razlikuje odjeću i obuću na slikama.

Aktivnost možete raditi i tijekom svojih svakodnevnih aktivnosti oblačenja/izlazaka. Pripremite više odjevnih predmeta, djetetovih i na pr. svojih i stavite da ih dijete dobro vidi. Recite djetetu da iz ponuđenih predmete uzme svoju odjeću/obuću koju će sada obući/obuti. Neka imenuje predmete i dio tijela na koji se oblači/obuva.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj: – Kaširanje/srce (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i aktivnost, predmet koji izrađuje. Sudjeluje u čišćenju radne površine i pospremanju pribora u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas nastavite izradu kaširanog srca gdje ste jučer stali.

Komunikacija: – Imenovanje/opisivanje osobe na  slici (V)

Ishod: Imenuje/opiše osobu na slici četiri karakteristike (boja kose, dužina kose, odjeća, spol).

Otvorite dokument u prilogu i neka dijete pokuša samostalno opisati osobu na slici prema četiri navedene karakteristike. Potičite dijete da govori jednostavnim rečenicama.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Odbojkaško odbijanje lopte P)

Ishod: Imenuje pribor (lopta ili balon), aktivnost. Udara loptu/balon prema drugoj osobi L/D rukom.

Pripremite laganu loptu (može i ona za vodu), ako nemate možete koristiti i balon. Objasnite djetetu da ćete udarati loptu/balon kao u odbojci. Pokažite djetetu prvo Vi tako da udarite balon/loptu prema djetetu.  Nakon toga neka dijete pokuša udariti prema Vama, a Vi mu vratite. Možete uključiti natjecateljski moment i dogovoriti neku nagradu (čokoladu, smok i….). U pet udaranja kome je lopta/balon više puta pao , taj je gubitnik.

PSP: Odjeća i obuća zimi (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje i oboja zimske predmete koje obuvamo i oblačimo.

Otvori privitak i slijedi upute.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video o Zakeju na poveznici (https://www.youtube.com/watch?v=7l8hoNeSAk4).

           


Utorak, 01. 02. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj – Kaširanje/srce (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i aktivnost, predmet koji izrađuje. Sudjeluje u čišćenju radne površine i pospremanju pribora u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Pripremite papir u crvenim nijansama (može i iz novina i kataloga), karton (može od kutija), škare i posudu u kojoj ćete pripremiti tekućinu za kaširanje. Tekućina: pomiješajte brašno i vodu da bude polu tekuće. Sve stavite na radnu površinu da dijete dobro vidi i neka pokaže i imenuje sav pribor i materijal. Na kartonu nacrtajte i izrežite srce. Nakon toga dajte djetetu uputu da trga papir na male komade (ne presitne, koliko može). S kistom na karton uz fizičko vođenje ruke nanosite smjesu za kaširanje i na nju stavljajte papiriće koje je dijete natrgalo. Ne morate cijelo srcr, koliko dijete može. Nastaviti ćete drugi put.  

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledaj materijal na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=0CMPRMibC0w

 

.Upoznavanje škole i radne okoline – Moja odjeća i obuća(P)

Ishod: Između ponuđenih odjevnih predmet, prepozna, pokaže, imenuje svoje odjevne predmete i obuću.

Aktivnost možete raditi i tijekom svojih svakodnevnih aktivnosti oblačenja/izlazaka. Pripremite više odjevnih predmeta, djetetovih i na pr. svojih i stavite da ih dijete dobro vidi. Recite djetetu da iz ponuđenih predmete uzme svoju odjeću/obuću koju će sada obući/obuti. Neka imenuje predmete i dio tijela na koji se oblači/obuva.

PSP-Oblutkov snjegović(V)

Ishod:prati animirani film, razlikuje animirani film od igranog, točno odgovara na postavljena pitanja o filmu

Zadatak: Pogledaj animirani film na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=m7wpCVIdGDo, a zatim riješi nastavni listić koji se nalazi u prilogu.

Priloženi dokumenti:
Oblutkov snjegovic.pdf


Ponedjeljak, 31. 01. 2022.

L.L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Vježbe fine motorike – oblikovne mase (P,P)

 Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje oblikovnu masu (plastelin/tijesto). Gnječi s jednom/obje ruke, između ruku, oblikuje na stolu zmiju, kuglu.

Ako imate u kući plastelin (ako nemate, može poslužiti i slano tijesto), stavite ga na stol da ga dobro vidi, imenujte ga. Nakon toga pitajte dijete što je to. Objasnite šte ćete zajedno raditi. Uz fizičko vođenje pomognite djetetu da gnječi s obje ruke, u svakoj ruci, valja masu s rukom po stolu, između riku dok ne oblikujete „zmiju“, kuglu. (slano tijesto- isti omjer brašna i soli, na pr. 1 šalica. Dodati vode i mijesiti dok ne dobijete čvrsto tijesto. Možete ga raditi zajedno s djetetom.)

Komunikacija – Imenovanje/opisivanje osobe na  slici (P)

Ishod: Imenuje/opiše osobu na slici četiri karakteristike (boja kose, dužina kose, odjeća, spol).

Otvorite dokument u prilogu i neka dijete pokuša samostalno opisati osobu na slici prema četiri navedene karakteristike. Potičite dijete da govori jednostavnim rečenicama.

Upoznavanje škole i radne okoline  - Brojevi od 1 do 10 (P)

Ishod. Broji , čita, brojeve do deset.

Pripremite deset komada bilo čega (makarona, čokoladnih jaja, oraha,……. što imate pri ruci). Stavite ispred djeteta da dobro vidi i dajte uputu da izbroji koliko ima. Nakon toga maknite po 1, 2, 3,… komada i neka izbroji koliko sad ima. Objasnite da količina koju izbroji i kaže se može napisati i u obliku simbola/broja. Nakon toga otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.  

PSP -Djeca i Snješko (slikopriča)

Ishod: prepoznavanje i imenovanje predmeta na slikama, ,točno odgovaranje na pitanja, razumijevanje pročitanog. 

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.


Petak, 21. 01. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost- briga za odjeću (V)

Ishod: Navodi važnost održavanja higijene odjeće. Prepozna, pokaže, imenuje kućanske uređaje i pribor za održavanje odjeće (na slici i izvornoj stvarnosti).Izvodi aktivnost vađenja čiste odjeće iz perilice i stavlja za sušenje uz fizičko vođenje ruke.

Uključite dijete tijekom svakodnevnih aktivnosti brige za odjeću: uzimanje čiste odjeće iz  perilice i stavljanje u sušilicu ili na sušilo. Dijete neka imenuje prostoriju u kojoj to radite, predmete, aparat, odjevne predmete koje iz perilicu i stavlja na sušenje.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Aktivne/pasivne vježbe rameni obruč (P, P, V)

Ishod: Izvodi  pasivne vježbe uz vođenje druge osobe.

Otvorite dokument u prilogu i radite vježbe s djetetom. Ako vremenske prilike dozvoljavaju, prošećite.

Socijalizacija – Vježbe disanja – opuštanje (P)

Ishod: Izvodi vježbe disanja u skladu sa svojim mogućnostima.

Prvo Vi pokažite djetetu vježbe disanja: Udahnuti duboko na nos, zadržati dah, izdahnuti što duže može na usta. Kod zadržavanja daha koristite brojenje. Prvo neka zadrži dah dok nabrojite do šest (deset puta) pa možete povećati na  7, 8.

 

GLAZBENA KREATIVNOST:  Evo prijedloga za izradu i sviranje bubnjeva. Ako vam je teško (tražite pomoć ukućana) uzmite gotove proizvode: kante, flaše, četke, kuhače. 

Otvori poveznicu: https://www.youtube.com/watch?v=1VHjXl7mNgI                                                                                            https://www.youtube.com/watch?v=TNADWKMYpwQ 

Pogledaj, probaj i ti.. https://www.youtube.com/watch?v=7Q7nVlRwB_A    Vaš je zadatak da vježbate ritam udarajući o bubanj kojeg ste pripremili.


Četvrtak, 20. 01.2022.

L. L., M. L., S. M

Komunikacija: Imenovanje/opisivanje – (P,P)

Ishod: Imenuje zadani predmet i opiše ga jednostavnim rečenicama u četiri svojstva (oblik, boja, tvrdoća, vrsta materijala).

Odaberite neka dva predmeta iz svakodnevne uporabe (plastična boca, zdjela, lopta, plišana igračka, dio namještaja….). Stavite ispred djeteta da ga dobro vidi i može opipati. Pitajte dijete što je to. Kada imenuje predmet, recite neka ga dobro pogleda, opipa i opiše kako izgleda. Možete mu pomoći pitanjima. Koje je boje, oblika?  Da li je tvrdo ili mekano, hrapavo ili glatko? Čemu služi (funkcija)? Itd. za svako svojstvo koje je navedeno u ishodu.

Upoznavanje škole i radne okoline – Osjetila (V)

Ishod: Prepozna, navodi pet osjetila, dijelove tijela u kojima se nalaze i njihovu važnost.

Otvorite dokument u prilogu i ponovite osjetila od jučer. Nakon toga pripremite: nešto kiselo(limun…) dajte da  dijete proba. Pitajte kojeg je okusa, kojim osjetilom je to utvrdio, gdje se ono nalazi. Za sluh pustite neku pjesmicu i postavite ista pitanja. Za vid neku njegovu sliku, za miris cimet, za dodir kocku leda. Za svako osjetilo postavite ista pitanja   

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost- briga za odjeću (P)

Ishod: Navodi važnost održavanja higijene odjeće. Prepozna, pokaže, imenuje kućanske uređaje i pribor za održavanje odjeće (na slici i izvornoj stvarnosti).Izvodi aktivnost stavljanja prljave odjeće u koš/perilicu uz fizičko vođenje ruke.

Uključite dijete tijekom svakodnevnih aktivnosti brige za odjeću: odlaganje prljave odjeće u koš; uzimanje iz koša i stavljanje u perilicu. Dijete neka imenuje prostoriju u kojoj to radite, predmete, aparat, sredstvo za pranje, odjevne predmete koje stavljate u koš/perilicu.

Radni odgoj: Više/manje (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje više/manje.

Pripremite deset komada kockica, loptica (po mogućnosti iste boje i veličine), jabuka, oraha. Stavite ispred djeteta da ih dobro vidi. Pitajte što je to, neka izbroji koliko komada ima. Nakon toga slažite predmete koje ste odabrali u dvije hrpice ispred djeteta  u omjerima: 3-7; 2-8; 6-4; 1-9; 1-8.Dijete neka svaki put  izbroji koliko ima predmete u svakoj hrpici i pokaže gdje ima više, a gdje manje.  

 

Priloženi dokumenti:
OSJETILA.docx
PSP,20.1.2021..docx


Srijeda, 19. 01. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline –Osjetila (P)

Ishod: Prepozna, navodi pet osjetila, dijelove tijela u kojima se nalaze i njihovu važnost.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj: Prostorni odnosi (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje dva prostorna odnosa u svojoj okolini i na slikama – u/na.

U bilo kojoj prostoriji zajedno s djetetom prvo Vi pokažite, imenujte do tri stvari koje se u prostoriji nalaze u nečem ili na nečem (šalica je na stolu, voće je u zdjeli itd.), a onda to isto neka radi dijete . Nakon toga to isto ponovite sa slikama u prilogu.

Komunikacija: Postavljanje pitanja i davanje odgovora (V)

Ishod: Na pitanje odgovori jednostavnom rečenicom, postavi jednostavno pitanje.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Tjelesna i zdravstvena kultura - Bacanje predmeta u vis i daljinu objema rukama, L/D rukom ( P)

Ishod: Pokazuje/definira pojam/smjer daljine/visine, lijeva/desna ruka

            Baca predmete u zadanom smjeru u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima

Objasnite i pokažite djetetu što ćete raditi. Pokažite smjerove (visina –daljina), lijevu- desnu ruku. Nakon toga dajte uputu da on pokaže i imenuje smjerove, L/D. Pokažite radnju bacanja u zadanim smjerovima, jednom rukom, obje ruke. Nakon toga neka dijete praktično ponovi vaše radnje koje ste mu demonstrirali u skladu s Vašim uputama za smjer, obje ruke, L/D ruka. Možete uključiti natjecateljski moment: Tko će bolje bacat u visinu, daljinu i s kojom rukom.  To možete raditi s klupkom od čarapa, malim jastučićima, plišanom igračkom i sl. Označite na podu i zidu do kuda bi trebalo baciti. Ne previsoko ni predaleko (0.5 – 1 m).

PSP-Boje (V)

Ishod: prepoznavanje boja, zahvaćanje količine do 5

Otvorite dokument u privitku i slijedite upute.

VJERONAUK - Pogledaj kratki video na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Oczl55IM2n0

 

 


Utorak, 18. 01. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Prostorni odnosi (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje dva prostorna odnosa u svojoj okolini i na slikama – ispred/iza.

U bilo kojoj prostoriji zajedno s djetetom prvo Vi pokažite, imenujte do tri stvari koje se u prostoriji nalaze ispred/iza(namještaj, vrata, prozor ,stol, stolica, ormar itd.), a onda to isto neka radi dijete . Nakon toga to isto ponovite sa slikama u prilogu.

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledaj materijal na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=aWjRlBF91Mk&t=46s&ab_channel=BauhausMovement

Upoznavanje škole i radne okoline – Dijelovi tijela – noga (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje glavne dijelove noge na sebi, drugoj osobi i na slici.

Sjednite nasuprot djeteta i prvo Vi pokazujte, imenujte glavne dijelove noge na sebi, na djetetu (koljeno, gležanj, stopalo, prsti). Dodirnite djetetove dijelove da ih osjeti taktilno. Nakon toga neka dijete pokazuje, dodiruje i imenuje dijelove ruke na sebi, Vama. Isto ponovite na slici u prilogu.  

PSP:Snjegović od vate(V)

Ishod:  prepoznavanje i imenovanje pribora, rukovanje sa škarama, izrada snjegovića uz fizičko vođenje

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

 

 

 

Priloženi dokumenti:
ISPRED.docx
NOGA.docx
PSP,18.1.2022..docx


Ponedjeljak, 17. 01. 2022.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Prostorni odnosi (P,P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje dva prostorna odnosa u svojoj okolini i na slikama – gore/dolje; lijevo/desno.

U bilo kojoj prostoriji zajedno s djetetom prvo Vi pokažite, imenujte do tri stvari koje se u prostoriji nalaze gore/dolje; lijevo desno (namještaj, vrata, prozor strop, luster, pod itd.) i lijevo/desno s djetetove strane. Nakon toga to isto ponovite sa slikama u prilogu.

Komunikacija: Postavljanje pitanja i davanje odgovora (V)

Ishod: Na pitanje odgovori jednostavnom rečenicom, postavi jednostavno pitanje.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline: Dijelovi tijela – ruka (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje glavne dijelove ruke na sebi, drugoj osobi i na slici.

Sjednite nasuprot djeteta i prvo Vi pokazujte, imenujte glavne dijelove ruka na sebi, na djetetu (rame, lakat, šaka, prsti). Dodirnite djetetove dijelove da ih osjeti taktilno. Nakon toga neka dijete pokazuje, dodiruje i imenuje dijelove ruke na sebi, Vama. Isto ponovite na slici u prilogu.  

PSP : Prepoznavanje predmeta prema funkciji (V)

Ishod:imenovanje,pokazivanje, prepoznavanje, sortiranje  predmeta prema funkciji

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.


Petak, 24. 12. 2021.

Početak 1. dijela zimskog odmora učenika-

DRAGA DJECO I POŠTOVANI RODITELJI, DANAS JE PRVI DAN ODMORA UČENIKA. PRAZNICI ZAVRŠAVAJU 07. 01. 2022.. PRVI DAN NASTAVE U DRUGOM POLUGODIŠTU JE 10. 01. 2022. GODINE  NA NASTAVI U ŠKOLI. SVIMA ČESTIT BOŽIĆ, SRETNA NOVA GODINA I PUNO ZDRAVLJA.


Četvrtak, 23. 12. 2021.

L. L., L. M., M. S.

Komunikacija – Uparivanje istih riječi (V, V)

Ishod: Od tri ponuđene riječi upari dvije iste u prvom pokušaju.

Na papir napišite riječi velikim slovima da dijete dobro vidi, izrežite riječi tako da na svakoj trakici piše jedna riječ. Pročitajte zajedno s djetetom, glas po glas, cijelu riječ. Iz napisanih riječi izdvojite jednu, pročitajte zajedno s djetetom i recite da između ostalih pronađe i izdvoji istu. Otvorite dokument u prilogu.

Upoznavanje škole i radne okoline: Stara/Nova godina (V)

Ishod: Navodi godišnje doba, mjesec u godini u kojem je praznik i što obilježava, običaje u svojoj okolini povodom praznika. 

Otvorite dokument u prilogu, pročitajte ga zajedno s djetetom. Ponovite datume. Uključite dijete u pripreme povodom blagdana.

Skrb o sebi : Briga za odjeću  (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje odjevne predmete u izvornoj stvarnosti. Prepozna čisto/prljavo. Navodi važnost pranja odjeće (zdravlje, izgled). Sudjeluje u aktivnostima pranja odjeće.

Uključite dijete tijekom svakodnevnih aktivnosti brige za odjeću: odlaganje prljave odjeće u koš; uzimanje iz koša i stavljanje u perilicu. Dijete neka imenuje prostoriju u kojoj to radite, predmete, aparat, sredstvo za pranje, odjevne predmete koje stavljate u koš/perilicu.

Radni odgoj:  U kuhinji ( V)

Ishod: Na verbalni nalog prepozna, pokaže, imenuje namirnice, pribor, aparat, navodi njegovu funkciju. Navodi vrstu hrane koju priprema.

Aktivnosti možete raditi u bilo koje vrijeme tijekom dana. Dijete će se osjećati uključeno i time još više motivirano. Povedite dijete sa sobom u kuhinju i pokušajte zajedno ispeći kekse (za Djeda Mraza). Pripremite namirnice i stavite na radnu površinu da ih dijete dobro vidi. Neka sam pogleda, prepozna, pokaže i imenuje bez da ste mu Vi prethodno rekli što ste sve pripremili.  Nakon toga ispričajte što ćete zajedno raditi (ako ste pekli kekse, danas ih možete ukrasiti ili pripremiti nešto drugo). Neka dijete sudjeluje u aktivnosti, imenuje pribor koji koristite, dodaje namirnice i stavlja u posudu, mijesi…. . 

 

 


Srijeda,22.12.2021.

L. L., L. M., M. S.

Upoznavanje škole i radne okoline: Stara/Nova godina (P)

Ishod: Navodi godišnje doba, mjesec u godini u kojem je praznik i što obilježava, običaje u svojoj okolini povodom praznika. 

Otvorite dokument u prilogu, pročitajte ga zajedno s djetetom. Uključite dijete u pripreme povodom blagdana.

Radni odgoj:  U kuhinji ( V)

Ishod: Na verbalni nalog prepozna, pokaže, imenuje namirnice, pribor, aparat, navodi njegovu funkciju. Navodi vrstu hrane koju priprema.

Aktivnosti možete raditi u bilo koje vrijeme tijekom dana. Dijete će se osjećati uključeno i time još više motivirano. Povedite dijete sa sobom u kuhinju i pokušajte zajedno ispeći kekse (za Djeda Mraza). Pripremite namirnice i stavite na radnu površinu da ih dijete dobro vidi. Neka sam pogleda, prepozna, pokaže i imenuje bez da ste mu Vi prethodno rekli što ste sve pripremili.  Nakon toga ispričajte što ćete zajedno raditi (peći kekse). Neka dijete sudjeluje u aktivnosti, imenuje pribor koji koristite, dodaje namirnice i stavlja u posudu, mijesi…. . 

Komunikacija – Uparivanje istih riječi (P)

Ishod: Od tri ponuđene riječi upari dvije iste u prvom pokušaju.

Na papir napišite riječi velikim slovima da dijete dobro vidi, izrežite riječi tako da na svakoj trakici piše jedna riječ. Pročitajte zajedno s djetetom, glas po glas, cijelu riječ. Iz napisanih riječi izdvojite jednu, pročitajte zajedno s djetetom i recite da između ostalih pronađe i izdvoji istu. Otvorite dokument u prilogu.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Štafetne igre (V)  

Ishod: U pokretu preda predmet drugoj osobi u ruku

Pripremite neki predmet koji dijete lako drži u ruci (plastična bočica od soka ili jogurta, loptica), vi vozite dijete u kolicima (ne prebrzo), a ono neka u pokretu pokuša predati predmet trećoj osobi (mama, tata, djeda…).  Nakon toga zamijenite uloge. Dijete treba u pokretu uzeti predmet od treće osobe. Pokušajte to pretvoriti u igru.

PSP-Rukovanje sa škarama (V)

Danas vježbamo rukovanje škarama (uz fizičku podršku) i rezanje  različitim crtama. Zadatak se nalazi u privitku.

VJERONAUK: Prati upute u nastavnom listiću.


Utorak, 21. 12. 2021.

L. L., L. M., M. S.

Upoznavanje škole i radne okoline: Uparivanje /nizanje (P)

Ishod: Upari dva ista predmeta prema jednom svojstvu (žuta/plava boja), slijedi zadani niz bojanjem likova  (boje –žuta/plava).

Ako imate neke kocke ili druge igračke u oblicima odaberite osam komada u istoj boji (po mogućnosti žutoj/plavoj, može i drugoj). Stavite na stol ispred djeteta  i dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna i imenuje predmete. Nakon toga neka imenuje i pokaže koje dvije boje oblika vidi. Nakon toga Vi iz ponuđenih predmeta izdvojite jednu žutu, stavite ispred njega i dajte djetetu uputu da pronađe kocku iste boje i stavi pokraj Vaše, da upari. Tako sve dok ne upari sve kocke i boje. Nakon toga pripremite flomastere ili drvene boje u žutoj i plavoj boji. U bilježnicu nacrtajte petnaest likova kocki u nizu. Objasnite djetetu de ćete sada bojati kocke prema zadanom predlošku u dvije boje (žuta – plava – žuta…). Stavite boje/flomastere da ih dijete dobro vidi. Vi obojite tri kocke u nizu, žuta – plava- žuta, nakon toga pitajte dijete kojom bojom treba obojiti slijedeću kockicu. Kada kaže pravilnu boju, recite mu neka uzme flomaster/bojicu kojom ćete bojiti. Bojite vođenjem njegove ruke. Tako sve dok ne obojite cijeli niz.  

Radni odgoj: U kuhinji (V)

Ishod: Na verbalni nalog imenuje prostoriju u kući, navodi njezinu funkciju. Prepozna, pokaže i navodi kućanske aparate.

Aktivnosti možete raditi u bilo koje vrijeme tijekom dana kada pripremate hranu. Dijete će se osjećati uključeno i time još više motivirano. Povedite dijete sa sobom u kuhinju i pitajte u koju prostoriju u domu ste ušli, neka sam pogleda, prepozna i imenuje bez da ste mu Vi prethodno rekli što sve radite u kuhinji, koje kućanske aparate vidi (neka samo prepozna, pokaže imenuje, navede funkciju). Nakon toga ispričajte što ćete zajedno raditi (kuhati, peći…). Ovisno o svojim planovima zajedno s djetetom nešto skuhajte/ispecite, neka dijete sudjeluje u aktivnosti . 

PSP: Božićna čestitka(V)

Tvoj današnji zadatak jeuz pomoć ukućana/asistenta napraviti čestitku za Božić. U prilogu se nalazi jedan od načina izrade čestitke, no možda ti imaš neku bolju ideju, prepusti se mašti i baci se na posao! 

Priloženi dokumenti:
Izrada bozicne cestitke.docx


Ponedjeljak, 20. 12. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj:  U kuhinji (P, V)

Ishod: Na verbalni nalog imenuje prostoriju u kući, navodi njezinu funkciju. Prepozna, pokaže i navodi kućanske aparate.

Aktivnosti možete raditi u bilo koje vrijeme tijekom dana kada pripremate hranu. Dijete će se osjećati uključeno i time još više motivirano. Povedite dijete sa sobom u kuhinju i pitajte u koju prostoriju u domu ste ušli, neka sam pogleda, prepozna i imenuje bez da ste mu Vi prethodno rekli što sve radite u kuhinji, koje kućanske aparate vidi (neka samo prepozna, pokaže imenuje). Nakon toga ispričajte što ćete zajedno raditi (kuhati, peći…). Ovisno o svojim planovima zajedno s djetetom nešto skuhajte/ispecite, neka dijete sudjeluje u aktivnosti

Komunikacija – Povezivanje slika-riječ (P)

Ishod: Prepozna, imenuje predmet na slici. Poveže/pridruži riječ slici koja prikazuje isti pojam.

U bilježnici su riječi i  slike za obojiti. Obojite zajedno s djetetom vođenjem njegove ruke.  Nakon toga svaku riječ pojedinačno čitajte s djetetom pokazujući mu svaki i glas, dijete neka gleda i ponavlja za Vama. Nakon toga recite neka između riječi koje ste pročitali nađe zadanu i stavi na sliku u bilježnici koja prikazuje taj pojam. Tako za sve tri riječi .Zalijepite riječi ispod slika.

Upoznavanje škole i radne okoline - Uparivanje /nizanje (P)

Ishod: Upari dva ista predmeta prema jednom svojstvu (žuta/plav boja), slijedi zadani niz predmeta prema jednom svojstvu (boje –žuta/plav).

Ako imate neke kocke ili druge igračke u oblicima odaberite osam komada u istoj boji (po mogućnosti žutoj/plavoj, može i drugoj). Stavite na stol ispred djeteta  i dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna i imenuje predmete. Nakon toga neka imenuje i pokaže koje dvije boje oblika vidi. Nakon toga Vi iz ponuđenih predmeta izdvojite jednu žutu, stavite ispred njega i dajte djetetu uputu da pronađe kocku iste boje i stavi pokraj Vaše, da upari. Tako sve dok ne upari sve kocke i boje. Nakon toga skupite kocke ponovno na hrpu i Vi započnite niz, jedna žuta, jedna plava kocka. Dijete neka gleda. Objasnite da ćete slagati kocke po zadanom redu/nizu, jednu žutu, jednu plavu. Nakon toga dajte djetetu uputu da pokuša samo u niz staviti kocku koju treba prema zadanim predlošku, tj. koja slijedi poslije žute (plava). Tako dok ne složite sve oblike u zadani niz. Isto možete raditi i nacrtanim, obojanim i izrezanim oblicima ako nemate drugih. 

PSP-Rad s gipsom (V)

Ishod: Uz fizičku i verbalnu podršku ukrasi po želji gipsane ukrase koje smo radili u školi

Upute se nalaze u privitku.

Priloženi dokumenti:
PSP,20.12.2021..docx


Petak, 10 12. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Oblačenje/svlačenje (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje zimski odjevni predmet (kapa, jakna, šal).  Pokazuje, imenuje dio tijela na koji treba obući pojedini odjevni predmet. Stavlja/skida kapu/šal u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Danas vježbajte tijekom svakodnevnih aktivnosti stavljanje/skidanje kape/šala/otkopčavanje/zakopčavanje jakne . Recite neka uzme kapu, pitajte na koji dio tijela će staviti kapu, i neka pokuša staviti sam. Možete mu pomoći vođenjem njegovih ruku. Ponovite s šalom, jaknom. Isto ponovite nakon povratka kući, neka pokuša sam skinuti kapu, šal i odložiti na mjesto na kojem stoji. Tijekom aktivnosti vodite njegove ruke.

 

Tjelesna i zdravstvena kultura – Vježbe za jačanje ramenog obruča (P, P, V)

Ishod: Izvodi aktivne vježbe za jačanje ramenog obruča.

Otvorite dokumente u prilogu i slijedite upute.

Socijalizacija: Susretanje i pozdravljanje – COVID (P)

Ishod: Navodi pravila za pozdravljanje kod susreta s dugim osobama koje nisu obitelj u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.

Objasnite djetetu da u trenutnoj situaciji kod susreta i pozdrava s osobama koje nisu obitelj, pozdravljamo mahanjem ruke, gledamo u oči i ne smijemo se približiti drugim na bliže od 1,5 metra. Recite djetetu da smije upozoriti drugu osobu ako joj se previše približi. Kažemo pozdrav.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Ponavljamo: otvori stranicu i poslušaj!

https://www.youtube.com/watch?v=nZw45QAqaUs

https://www.youtube.com/watch?v=Cod37G9h610  Plješći rukama.

 

 


Četvrtak, 09. 12. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija – Slušanje/govorenje (V, V)

Ishod: Sluša i slijedi jedan verbalni nalog, zadaje jedan verbalni nalog drugoj osobi .

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline: Zimska odjeća (P)

Ishod: Prepozna, imenuje do tri zimska odjevna predmete. Navodi razlog zašto je važno zimi obući deblju odjeću (hladnoća, zbog zdravlja).

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi : Oblačenje/svlačenje (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje zimski odjevni predmet (kapa, jakna, šal).  Pokazuje, imenuje dio tijela na koji treba obući pojedini odjevni predmet. Stavlja/skida kapu/šal u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti izlaženja pripremite odjevne predmete, stavite blizu djeteta  da ih dobro vidi i može uzeti .Recite neka uzme kapu, pitajte na koji dio tijela će staviti kapu, i neka pokuša staviti sam. Možete mu pomoći vođenjem njegovih ruku. Ponovite s šalom, jaknom. Isto ponovite nakon povratka kući, neka pokuša sam skinuti kapu, šal i odložiti na mjesto na kojem stoji. Tijekom aktivnosti vodite njegove ruke.

Radni odgoj:  Oblikovne mase – slano tijesto (V)

Ishod: prepozna, pokaže, navodi predmet koji je izradio (ukras za božićnu jelku).

Danas u obojane božićne ukrase koje ste izradili u otvore provucite neke trakice u boji (možete koristiti gotove, špagu ili izrezati iz neke tkanine). Pitajte dijete što je to, kuda će staviti predmete koje ste izradili.

PSP-Zimska odjeća

Ishod: Prepoznaje zimske odjevne predmete.

Zadatak: Otvori dokument i slijedi upute.


Srijeda, 08. 12. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline: Skrb za životinje zimi (V)

Ishod: Prepozna, imenuje do tri životinje. Navodi razlog zašto im je zimi potrebna pomoć, tko im pomaže i kako.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj:  Oblikovne mase – slano tijesto (V)

Ishod: prepozna, pokaže, navodi predmet koji je izradio (ukras za božićnu jelku). Boja ukras bojom po vlastitom izboru uz vođenje ruke druge osobe.

Danas obojite božićne ukrase koje ste izradili i ostavite da se osuše do sutra.

Komunikacija – Slušanje/govorenje ()

Ishod: Sluša kratki tekst, u tri jednostavne rečenice ispriča sadržaj teksta.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Kotrljanje na strunjači(P)

Ishod: Izvodi okretanje s trbuha na leđa i ponovno na trbuh uz fizičko vođenje.

Ako ste u mogućnosti polegnite dijete na strunjaču/tepih/pod na leđa. Dajte uputu da se pokuša sam okrenuti na trbuh. Ako ne može, okrečite ga Vi. Neka pokuša dići glavu u položaju na trbuhu i zadržati je teko pet sekundi. Nakon toga nastavite kotrljanje u istom smjeru (ne ponovno natrag) s trbuha na leđa. Ponovite barem tri puta ili koliko dijete može izdržati.  

PSP-Zimska odjeća

Ishod: Prepozna, imenuje zimske odjevne predmete.

Zadatak: Otvori dokument i slijedi upute

VJERONAUK: Prati upute u nastavnom listiću.

 

 


Utorak, 07. 12. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline: Skrb za životinje zimi (P)

Ishod: Prepozna, imenuje do tri šumske životinje. Navodi razlog zašto im je zimi potrebna pomoć, tko im pomaže i kako.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj:  Oblikovne mase – slano tijesto(P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje prirodne  (slano tijesto). Gnječi, oblikuje , valja slano tijesto, izrezuje božićni ukras .

Danas možete izraditi još jedan božićni ukras od tijesta koje ste jučer spremili. Možete neki drugi oblik ili ponovno kuglu s čašom. Ponovite postupak od jučer. Ostatak tijesta spremite u frižider, ukras stavite da se suši za bojanje.

LIKOVNA KREATIVNOST

Pogledati materijal na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=pU3pMuMq1bw&ab_channel=JuanSebastianRodriguezRomero


Ponedjeljak, 06. 12.2021.

L. L., M. L., S M.

Radni odgoj:  Oblikovne mase – slano tijesto(P, P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje prirodne materijale (brašno sol). Gnječi, oblikuje , valja slano tijesto .

Pripremite u jednu posudu (plastičnu, da dijete slučajno ne baci i razbije je) jednu šalicu oštrog brašna  i u drugu posudu jednu šalicu soli. Pokažite djetetu originalna pakiranja proizvoda i imenujte ga. Stavite djetetovu ruku u posudu s proizvodom, neka ga miješa i osjeti teksturu, a Vi imenujte što miješa. Nakon toga spojite proizvode u jednu posudu dodajte vode toliko da dobijete čvrsto tijesto.  Formirano tijesto dajte djetetu da ga gnječi i opišite da ste od brašna, soli, vode napravili tijesto. Nakon toga zajedno oblikujte tijesto u kuglu, pritisnite ga u kružni oblik, valjajte do debljine 0,5 cm i izrežite jedan božićni ukras od modela koji imate (jelka, zvijezda…) možete koristiti i običnu čašu za kuglu. Na vrhu napravite rupicu za vrpcu s slamkom za sok ili štapićem za ražnjiće. Ostatak tijesta spremite u vrećicu i hladnjak za idući put. Ostavite da se suši 2- 3 dana za bojanje, pokažite djetetu što je izradilo. 

Komunikacija – Slušanje/govorenje (P)

Ishod: Sluša kratki tekst, u tri jednostavne rečenice ispriča sadržaj teksta.

Otvorite dokument u prilogu, pročitajte djetetu priču o Svetom Nikoli. Možete i nekoliko puta. Nakon toga dajte uputu da Vam ispriča u nekoliko rečenica sadržaj. Potičite dijete da govori jednostavnim rečenicama.

Upoznavanje škole i radne okoline: Karakteristike zime (P)

Ishod: Prepozna, imenuje na slikama do tri karakteristike zime (hladno, pada snijeg, kraći dani/duže noći)

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

PSP: Sveti Nikola

Ishod: gledanje animiranog filma, rukovanje sa škarama uz podršku, slaganje puzli, ljepljenje

Zadatak: Pogledaj animirani film na sljedećoj poveznici https://www.youtube.com/watch?v=IPiAedpae8I, a zatim otvori dokument pod nazivom "Sveti Nikola-puzzle", izreži po linijama i složi puzzle tako da dobiješ lik Svetog Nikole. 

 


Petak, 26. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Briga za odjeću  (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje odjevne predmete u izvornoj stvarnosti. Prepozna čisto/prljavo. Navodi važnost pranja odjeće (zdravlje, izgled. Sudjeluje u aktivnostima pospremanja odjeće nakon pranja.

Uključite dijete tijekom svakodnevnih aktivnosti brige za odjeću: Uzimanje rublja iz perilice, postupak sušenja koji koristite (vani ili sušilica), imenujte aparate i aktivnosti, dijete također. Objasnite djetetu zašto je važno dobro osušiti odjeću. Uključite ga u slaganje, glačanje i pospremanja odjeće u ormar. Neka Vam dodaje odjeću koju slažete/glačate na Vaš nalog (daj mi čarapu, ručnik itd.).

Tjelesna i zdravstvena kultura – Aktivne/pasivne za jačanje ramenog obruča (P, P, V)

Ishod: Izvodi aktivne i pasivne uz verbalno i fizičko vođenje treće  osobe.

Otvorite dokument u prilogu.

Socijalizacija: Vježbe disanja – opuštanje (P)

Ishod: Izvodi vježbe disanja u skladu sa svojim mogućnostima.

Prvo Vi pokažite djetetu vježbe disanja: Udahnuti duboko na nos, zadržati dah, izdahnuti što duže može na usta. Kod zadržavanja daha koristite brojenje. Prvo neka zadrži dah dok nabrojite do šest (deset puta) pa možete povećati na 6, 7, 8, 9.

GLAZBENA KREATIVNOST: Slijedi poveznicu.  Otvori link i prvo poslušaj međimurske pjesme:                                                       https://www.youtube.com/watch?v=KeQIwwJSAvw   https://www.youtube.com/watch?v=qGFezoF53EA&list=RDvu1O6QBXBD8&index=6 Nastavi s pjevanjem i pokretima. Pozovi i ukućane da se uključe u izvođenje glazbe. Želim ti ugodnu zabavu!!


Četvrtak, 25. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Imenovanje i opisivanje – osoba (P, V)

Ishod: Prepozna i imenuje osobu. Opiše je prema zadanom predlošku

U prilogu je slika s uputama. Neka ga dijete opiše prema zadanom predlošku. Potičite dijete da govori jednostavnim rečenicama.

 

Upoznavanje škole i radne okoline – Pridruživanje/razvrstavanje (P)

Ishod: pridruži/razvrsta planirane predmete u prvom pokušaju.

Možete koristiti makarone  i špagete (svakog po pet komada). Stavite ispred djeteta na stol da ih dobro vidi. Pitajte što je ispred njega, neka pokaže i imenuje svako. Nakon toga dajte uputu da na jednu stranu stavi sve makarone, a na drugu špagete. Kada završi, ponovno sve pomiješajte i iz hrpe uzmite jedan makaron, stavite ispred djeteta i reci da u ostaloj pomiješanoj tjestenini nađe istu i stavi pokraj onog koji ste Vi zadali (neka pridruži). Tako za špagete, dok ne potrošite svu tjesteninu.  

Skrb o sebi : Briga za odjeću  (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje odjevne predmete u izvornoj stvarnosti. Prepozna čisto/prljavo. Navodi važnost pranja odjeće (zdravlje, izgled. Sudjeluje u aktivnostima pranja odjeće.

Uključite dijete tijekom svakodnevnih aktivnosti brige za odjeću: odlaganje prljave odjeće u koš; uzimanje iz koša i stavljanje u perilicu. Dijete neka imenuje prostoriju u kojoj to radite, predmete, aparat, sredstvo za pranje, odjevne predmete koje stavljate u koš/perilicu.

 

Radni odgoj Vježbe fine motorike (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Umeće predmete u posudu hvatajući ih palcem i kažiprstom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute

 

PSP: Izrada adventskog vijenca

Približava se Advent, a time i nabavka adventskog vijenca. Umjesto da ga kupujete, napravite ga zajedno sa svojim ukućanima. Ja vam u prilogu donosim nekoliko ideja, no sigurna sam da i vi imate neku svoju. Mašti na volju i uživajte u vlastitim kreacijama!


Srijeda, 24. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Kalendar ()

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje kalendar. Navodi funkciju kalendara, broj mjeseci u godini, broj dana u mjesecu.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj: Vježbe fine motorike (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Umeće predmete u posudu hvatajući ih palcem i kažiprstom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Komunikacija: Imenovanje i opisivanje (V)

Ishod: Prepozna i imenuje predmet na slici. Opiše ga prema zadanom predlošku

U prilogu je slika s uputama. Pripremite predmet i neka ga dijete opiše prema zadanom predlošku. Potičite dijete da govori jednostavnim rečenicama.

Tjelesna i zdravstvena kultura - Bacanje predmeta u vis i daljinu objema rukama, L/D rukom ( V)

Ishod: Pokazuje/definira pojam/smjer daljine/visine, lijeva/desna ruka

            Baca predmete u zadanom smjeru u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima

Ako su vremenske prilike povoljne i imate prostor u koji možete izaći na svjež zrak s djetetom, izađite i uzmite sa sobom lopte koje imate (po mogućnosti manje da ih može primiti rukom). Objasnite i pokažite djetetu što ćete raditi. Pokažite smjerove (visina –daljina), lijevu- desnu ruku. Nakon toga dajte uputu da on pokaže i imenuje smjerove, L/D. Pokažite radnju bacanja u zadanim smjerovima, jednom rukom, obje ruke. Nakon toga neka dijete praktično ponovi vaše radnje koje ste mu demonstrirali u skladu s Vašim uputama za smjer, obje ruke, L/D ruka. Možete uključiti natjecateljski moment: Tko će bolje bacat u visinu, daljinu i s kojom rukom.  Ako nemate mogućnosti aktivnosti na otvorenom, to možete raditi u kući s klupkom od čarapa, malim jastučićima i sl. Označite na podu i zidu do kuda bi trebalo baciti. Ne previsoko ni predaleko (0.5 – 1 m).

PSP: Vježbe auditivne percepcije (V)

Ishod: slušanje pjesmice, pjevanje, pljeskanje ritma

Zadatak se nalazi u privitku.
 
VJERONAUK: Pogledaj video na poveznici (https://www.youtube.com/watch?v=povTx91ulR8) i riješi nastavni listić u prilogu.

 


Utorak, 23. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Vježbe fine motorike (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Umeće predmete u posudu hvatajući ih palcem i kažiprstom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

LIKOVNA KREATIVNOST: 

Pogledaj materijal na poveznici: https://youtube.com/watch?v=dPQoHTUxGCI

Upoznavanje škole i radne okoline –Kalendar (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje kalendar. Navodi funkciju kalendara, broj mjeseci u godini, broj dana u mjesecu.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

PSP: Pribor za jelo(V)

Ishod: Prepoznaje,imenuje, uparuje pribor za jelo, zna čemu služi pribor za jelo.

Otvorite dokument i slijedite upute.


Ponedjeljak, 22. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Vježbe fine motorike (P,P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Umeće predmete u posudu hvatajući ih palcem i kažiprstom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Komunikacija: Imenovanje i opisivanje (P)

Ishod: Prepozna i imenuje predmet na slici. Opiše ga prema zadanom predlošku

U prilogu je slika s uputama. Pripremite predmet i neka ga dijete opiše prema zadanom predlošku. Potičite dijete da govori jednostavnim rečenicama.

Upoznavanje škole i radne okoline: Kalendar (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje kalendar. Navodi funkciju kalendara, broj mjeseci u godini, broj dana u mjesecu.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

PSP: Pribor za jelo(V)

Ishod: Prepoznaje,imenuje, uparuje pribor za jelo, zna čemu služi pribor za jelo.

Otvorite dokument i slijedite upute.


Petak, 12. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost/odjeća u skladu s vremenskim prilikama - jesen (V)

Ishod: Navodi važnost  pravilnog odabira odjeće u skladu s vremenskim prilikama(zdravlje, lijep izgled). Prepozna, pokaže, imenuje odjevne predmete prema vremenskim prilikama u jesen (na slici i izvornoj stvarnosti) .

Ponovno objasnite važnost pravilnog odijevanja (važno za zdravlje jer je u jesen hladnije, pada kiša, lijep izgled). Tijekom dnevnih aktivnosti odijevanja pokažite djetetu odjevni predmet koji oblači (duge hlače, majica dugih rukava, jakna……) i imenujte ga. Stavite odjevne predmete ispred djeteta da ih dobro vidi i recite neka Vam doda (hlače, majice, jaknu, kapu ako idete van….). Neka dijete imenuje pribor koji Vam daje uz korištenje „izvoli“, „hvala“, „molim“.  Nakon toga otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i slijedite upute.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Kotrljanje ( V), Ubacivanje lopte u koš šutom iz jedne ruke (P,V)

Ishod: Izvodi okretanje s trbuha na leđa i ponovno na trbuh uz fizičko vođenje. Gađa improvizirani koš jednom rukom (L/D)

Ponovite kotrljanje na strunjači. Možete povećati broj okretanja.

Nakon toga pripremite neki „koš“ (kanta, kutija, lonac i sl.). Možete koristiti manju loptu koju dijete može držati u ruci ili klupka čarapa. Postavite „koš“ koji ste pripremili prvo na stolicu , pa na stol (povisite ga). Bacajte „loptu“ s jednom rukom ( L/D), s udaljenosti jedan metar. Prvo bacajte Vi pa dijete.  Možete uključiti natjecateljski moment za svaku visinu i dogovoriti neki oblik „nagrade“. Tko će od deset bacanja imati više pogodaka.

Socijalizacija: Osvještavanje vlastitih potreba – glad/žeđ (V)

Ishod: Navodi, traži hranu/piće kada je gladan/žedan .

Razgovarajte s djetetom kako  se osjeća kada je gladan/žedan.  Da li je to loš osjećaj? Što treba učiniti kada je gladan/žedan. Objasnite da je u redu ako se ne osjeća dobro u tim situacijama i da treba zamoliti /hranu/piće. 

Otvorite dokument u prilogu, slijedite upute i vježbajte.

GLAZBENA KREATIVNOST: Slijedi poveznicu.  Otvori link i prvo poslušaj međimurske pjesme: https://www.youtube.com/watch?v=KeQIwwJSAvw  

https://www.youtube.com/watch?v=qGFezoF53EA&list=RDvu1O6QBXBD8&index=6

Nastavi s pjevanjem i pokretima. Pozovi i ukućane da se uključe u izvođenje glazbe. Želim ti ugodnu zabavu!!

 

Priloženi dokumenti:
OSNOVNE FIZIOLOSKE POTREBE.docx


Četvrtak, 11. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija – Sastavljanje rečenica od zadanih nizova riječi (P, V)

Ishod: Od ponuđenih riječi složi pravilan redoslijed riječi u pet rečenica nadopunjenih slikom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute

Upoznavanje škole i radne okoline –  Sat (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje vrste satova u izvornoj stvarnosti i na slikama. Navodi njihovu funkciju.

Ako imate u kući zidni, ručni i digitalni sat, pokažite djetetu svaki, imenujte ga. Objasnite da sat služi mjerenju vremena tijekom dana. Da je to važno zbog organizacije aktivnosti tijekom dana. Važno nam je znati koliko je sati da na vrijeme stignemo doći na aktivnosti koje moramo obaviti, da ne kasnimo. Nakon toga recite djetetu neka Vam pokaže i imenuje pojedine satove i pokuša reći čemu služe. Nakon toga otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost/odjeća u skladu s vremenskim prilikama - jesen (P)

Ishod: Navodi važnost  pravilnog odabira odjeće u skladu s vremenskim prilikama(zdravlje, lijep izgled). Prepozna, pokaže, imenuje odjevne predmete prema vremenskim prilikama u jesen (na slici i izvornoj stvarnosti) .

Objasnite važnost pravilnog odijevanja (važno za zdravlje jer je u jesen hladnije, pada kiša, lijep izgled). Tijekom dnevnih aktivnosti odijevanja pokažite djetetu odjevni predmet koji oblači (duge hlače, majica dugih rukava, jakna……) i imenujte ga. Stavite odjevne predmete ispred djeteta da ih dobro vidi i recite neka Vam doda (hlače, majice….). Neka dijete imenuje pribor koji Vam daje uz korištenje „izvoli“, „hvala“, „molim“.  Nakon toga otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i slijedite upute.

Radni odgoj – otiskivanje/ prsti (V)

Ishod: Prepozna, pokaže , imenuje dio tijela koji otiskuje (prsti), na sebi i drugima. Oboji ga vodenom bojom i napravi otisak na papir uz verbalne upute i vođenje ruke.

Pripremite pribor, stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi, pitajte što je to, neka pokaže i imenuje sav pribor. Objasnite da ćete napraviti stablo u jesen otiskivanjem prstiju u krošnju stabla na papiru. Prvo na sebi pokažite prst, neka dijete svojom rukom prijeđe preko Vašeg prsta. Nakon toga na njegovoj ruci pokažite njegov prst, svojim prstom prijeđite preko njegovog prsta da ga osvijesti taktilno. Pripremite vodene boje, kistove i papir, recite djetetu da pokaže i imenuje pribor. Pitajte koje boje je lišće na stablu u jesen. Vođenjem njegove ruke obojite svaki djetetov prst i otisnite na papir. Dijete neka imenuje boju lišća i istu takvu pokaže u vodenim bojama. Nakon toga zajedno pospremite radnu površinu.

PSP

Upute se nalaze u privitku.

 

 


Srijeda, 10. 11. 2021.

L. L., M. L. S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Moj dan (V)

Ishod: Navodi i poveže vrijeme u danu kada radi određene aktivnosti.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj – otiskivanje/dlan (V)

Ishod: Prepozna, pokaže , imenuje dio tijela koji otiskuje (dlan), na sebi i drugima. Oboji ga vodenom bojom i napravi otisak na papir uz verbalne upute i vođenje ruke.

Pripremite pribor, stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi, pitajte što je to, neka pokaže i imenuje sav pribor. Objasnite da ćete napraviti otisak dlana na papiru. Prvo na sebi pokažite dlan, neka dijete svojom rukom prijeđe preko Vašeg dlana. Nakon toga na njegovoj ruci pokažite njegov dlan, svojom rukom prijeđite preko njegovog dlana da ga osvijesti taktilno. Pripremite vodene boje, kistove i papir, recite djetetu da pokaže i imenuje pribor. Vođenjem njegove ruke obojite dlan i otisnite na papir. Dijete neka imenuje boju kojom želi obojiti dlan  i istu takvu pokaže u vodenim bojama. Nakon toga zajedno pospremite radnu površinu.

Komunikacija: Stvaranje nizova riječi  (V)

Ishod: Od pet ponuđenih riječi prepozna, pokaže i izdvoji tri iste, složi ih u niz.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

PSP-Vježbe auditivne percepcije

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

VJERONAUK: Pogledaj kratki video o Tereziji Avilskoj na poveznici  https://www.youtube.com/watch?v=QCWtTfykb0U


Utorak, 09. 11. 2021.

L. L, M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Moj dan (V)

Ishod: Navodi dva dijela dana (dan/noć), kada je prijepodne/poslijepodne, jutro, podne, večer. U koje doba dana radi određene aktivnosti.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj – Rad s prirodnim materijalima- otiskivanje ( V)

Ishod: Prepozna, pokaže , imenuje prirodni materijal (kruška). Oboji ga vodenom bojom i napravi otisak na papir uz verbalne upute i vođenje ruke.

Pripremite krušku, stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi, pitajte što je to, koje je boje , u koje godišnje doba to voće skupljamo u voćnjaku. Objasnite da ćete napraviti otisak kruške na papiru. Krušku prerežite na pola. Pripremite vodene boje, kistove i papir, recite djetetu da pokaže i imenuje pribor. Vođenjem njegove ruke obojite polovice i otisnite na papir. Dijete neka imenuje boju kruške i istu takvu pokaže u vodenim bojama. Nakon toga zajedno pospremite radnu površinu.

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledati materijal na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=76dJIRh4BU0&ab_channel=JohnChmaj

PSP-Razvrstavanje predmeta po veličini

Ishod:Prepozna, imenuje predmete, usvaja odnose među predmetima (veliko-malo)

Otvorite dokument i slijedite upute.

Priloženi dokumenti:
MOJ DAN.docx
PSP-9.11..docx


Ponedjeljak, 08. 11. 2021.

L. L., M. L. S. M.

Radni odgoj – Rad s prirodnim materijalima- otiskivanje ( P, V)

Ishod: Prepozna, pokaže , imenuje prirodni materijal (krumpir, jabuka). Oboji ga vodenom bojom i napravi otisak na papir uz verbalne upute i vođenje ruke.

Pripremite dva krumpira, stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi, pitajte što je to, koje je boje , u koje godišnje doba ga skupljamo na njivi. Objasnite da ćete napraviti otisak krumpira na papiru. Svaki krumpir prerežite na pola. Pripremite vodene boje, kistove i papir, recite djetetu da pokaže i imenuje pribor. Vođenjem njegove ruke obojite polovice i otisnite na papir. Dijete neka imenuje boju krumpira i istu takvu pokaže u vodenim bojama. Nakon toga zajedno pospremite radnu površinu.

Komunikacija: Stvaranje nizova riječi (P)

Ishod: Od pet ponuđenih riječi prepozna, pokaže i izdvoji tri iste, složi ih u niz.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline – Moj dan (P)

Ishod: Navodi dva dijela dana (dan/noć), kada je prijepodne/poslijepodne, jutro, podne, večer. U koje doba dana radi određene aktivnosti.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

PSP-Rad s prirodnim materijalima/sortiranje

Ishod: Prepoznaje, imenuje i sortira plodove jeseni

Otvorite dokument i slijedite upute.


Petak, 05. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Stvaranje nizova riječi (P)

Ishod: Od pet ponuđenih riječi prepozna, pokaže i izdvoji tri iste, složi ih u niz.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj – Rad s prirodnim materijalima ( P)

Ishod: Prepozna, pokaže , imenuje prirodni materijal (list). Oboji ga vodenom bojom i napravi otisak na papir uz verbalne upute i vođenje ruke.

Ako ste jučer skupili listove stavite ih na stol ispred djeteta da ih dobro vidi, pitajte što je to, koje je boje , u koje godišnje doba je lišće takve boje. Objasnite da ćete napraviti otisak lista na papiru. Pripremite vodene boje, kistove i papir, recite djetetu da pokaže i imenuje pribor. Vođenjem njegove ruke obojite list i otisnite na papir. Dijete neka imenuje boju lista i istu takvu pokaže u vodenim bojama. Nakon toga zajedno pospremite radnu površinu. Ako niste skupili lišće, možete za izradu otiska koristiti na pola prerezan krumpir ili jabuku.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost – ruke(V)

Ishod: Navodi socijalne situacije u kojima se ruka zaprljaju i nakon kojih ih obavezno treba prati. Na verbalnu uputu i u fizičko vođenje otvara slavinu, uzima tekući sapun, trlja ruke, ispere, briše. Prepozna, pokaže, imenuje potreban pribor.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti pranja ruku pitajte učenika što mu treba za pranje ruku. Dajete mu verbalne upute za pranje korak po korak (otvori slavinu, uzmi sapun….). Tijekom aktivnosti vodite njegove ruke.

Otvorite dokument u prilogu, slijedite upute i vježbajte.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Ponovimo! Na redu su brojalice. Otvori link i poslušaj!  https://www.youtube.com/watch?v=LHQzXrJMgKk  Uz slušanje brojalica rukama obilježavamo mjeru: gore – dolje; lijevo – desno; plješćimo.


Četvrtak, 04. 11. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost – ruke (P)

Ishod: Navodi socijalne situacije u kojima se ruka zaprljaju i nakon kojih ih obavezno treba prati. Na verbalnu uputu i u fizičko vođenje otvara slavinu, uzima tekući sapun, trlja ruke, ispere, briše. Prepozna, pokaže, imenuje potreban pribor.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti pranja ruku pitajte učenika što mu treba za pranje ruku. Dajete mu verbalne upute za pranje korak po korak (otvori slavinu, uzmi sapun….). Tijekom aktivnosti vodite njegove ruke.

Otvorite dokument u prilogu, slijedite upute i vježbajte.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Vježbe na strunjači (P, P, V)

Ishod: Uz verbalne upute i fizičko vođenje izvodi pasivne vježba na strunjači.

Ako vremenske prilike dozvoljavaju, izađite s djetetom u šetnju na mjesto gdje možete skupiti lišće. Skupite pet velikih listova (može u različitim bojama, smeđa, žuta, crvena).

Trebati će Vam za sutra. Nakon tuga polegnite dijete na ravnu podlogu i radite vježbe u prilogu.

Socijalizacija: Osvještavanje vlastitih potreba - sigurnost(P)

Ishod: Navodi situacije kada se ne osjeća sigurno.

Razgovarajte s djetetom kada se ne osjeća sigurni (kada se boji). Da li je to kada prelazi cestu, kada je oluja, kada pokraj njega nema roditelje. Objasnite da je u redu ako se ne osjeća sigurno (da se boji). 

Otvorite dokument u prilogu, slijedite upute i vježbajte.


Petak, 29. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

POŠTOVANI RODITELJI I DRAGA DJECO, U UTORAK, 02. 11.  I SRIJEDU 03. 11. 2021. SU JESENSKI ŠKOLSKI PRAZNICI. MI BI SE TREBALI U ŠKOLU VRATITI U ČETVRTAK,  04. 11. 2021. S OBZIROM NA TRENUTNU EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU JOŠ UVIJEK NEMAMAO NIKAKOVE SLUŽBENE OBAVIJESTI O ORGANIZACIJI NASTAVE. AKO DOĐE DO NOVIH PREPORUKA BITI ĆETE NA VRIJEME OBAVJEŠTENI. PROVEDITE MIRNE BLAGDANE I OSTANITE ZDRAVI.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost – donje rublje (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje donje rublje. Navodi učestalost mijenjanja donjeg rublja. Navodi važnost oblačenja čistog donjeg rublja svaki dan.

 Tijekom svakodnevnih aktivnosti osobne higijene (svlačenje, tuširanje, oblačenje) pripremite potreban pribor (donje rublje). Kada se dijete skida pitajte da li je rublje prljavo, može li se ponovno obući nakon pranja. Kod oblačenja recite djetetu neka Vam doda donje rublje koje Vi tražite.  Otvorite dokument u prilogu i ponovite.   .

Tjelesna i zdravstvena kultura – pasivne vježbe lakat, rameni obruč, kukovi (P, P, P)

Ishod: Izvodi  pasivne vježbe uz vođenje druge osobe.

Otvorite dokument u prilogu.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Odaberi glazbu koju najviše voliš slušati. Dobro se smjesti (možeš sjediti ili leći) i opusti se. Uživaj!

Socijalizacija: Igre sa sredstvima (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje, sredstvo s kojim se želi igrati (lopta, ili sl.).

Pitajte dijete s čime bi se najviše voljelo igrati. Da li ima kod kuće to sredstvo. Ako ima recite neka ga pokaže,  nakon igre neka vrati na mjesto.

 


Četvrtak, 28. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Vježbe oralne motorike (P, V)

Ishod:  Prepozna, pokaže, imenuje pribor. Pije na slamku, puše kroz slamku u vodu, puše mjehuriće od pjene.

Pripremite čašu s napitkom  koji voli,  1 običnu tanku slamku  i 1 spiralnu slamku (ako ste u mogućnosti) ispred djeteta. Dati uputu da pogleda, prepozna, pokaže, imenuje stvari koje ste stavili ispred njega. Nakon toga dati uputu da pije na slamku. Kad popije koliko želi stavite u čašu vodu  i dati uputu da puše na slamku u čašu. Nakon toga dati spiralnu slamku ako je imate kod kuće i ponoviti uputu da kroz nju puše u vodu. Za kraj pripremite pribor s tekućinom za puhanje  mjehurića i neka pokuša napuhati mjehuriće. Uključite se i Vi kroz igru tko će više ili dalje napuhati svoje mjehuriće.    

Upoznavanje škole i radne okoline – Svi sveti(P)

Ishod: Navodi značenje blagdana Svi sveti, običaje povodom blagdana u svom zavičaju, mjesto i simbole obilježavanja.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost/donje rublje (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje donje rublje. Navodi učestalost mijenjanja donjeg rublja. Navodi važnost oblačenja čistog donjeg rublja svaki dan.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj – Oblikovne mase – glinamol (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala, boje, slova koje je izradio/la. Uz vođenje ruku boja suha  koje je izradio/la od glinamola. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Pripremite vodene boje, kistove i suha slova koje ste izradili. Pitajte dijete od čega ste ih izradili, koja slova.  Recite neka između tri slova koja ste stavili ispred njega pokaže U, O, E. Neka samo izabere boju kojom će pojedino slovo  obojiti. Vodite njegovu ruku s kistom kod uzimanja boje i bojanja predmeta. Zajedno pospremite i počistite prostor na kojem ste radili.

 


Srijeda, 27.10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Sparivanje/nizanje  (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje predmete na verbalnu uputu. Upari dva ista predmeta. Slijedi niz prema zadanom predlošku.

Pripremite šest žlica i šest vilica. Stavite pomiješano na stol ispred djeteta da dobro vidi  i dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna i imenuje predmete. Nakon toga iz pomiješanog pribora za jelo Vi izdvojite jedan, stavite ispred djeteta i recite da iz pomiješanog pribora uzme isti i upari s onim koji ste Vi zadali . Tako dok ne potrošite sve. Objasnite da ćete slagati pribor po zadanom redu/nizu, jednu vilicu, jednu žlicu.  Vi započnite niz, a dijete neka nastavi dok ne potroši sav pribor.

Radni odgoj - Oblikovne mase (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Uz vođenje ruku gnječi, mijesi, valja glinamol , oblikuje „zmiju“. S izrađenom „zmijom“ oblikuje veliko tiskano slovo E prema predlošku na papiru.  Imenuje glas i slovo koje je izradio/la. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Ponovno odrežite dio glinamola, ponovite postupak od jučer, ali danas na kraju oblikujte veliko tiskano slovo E. Stavite da se suši za bojanje.

Komunikacija: Povezivanje slike/predmeta i riječi ( V)

Ishod: Poveže do četiri slike/predmeta i riječi.

Pripremite predmete prema slikama i uputama u dokumentu u prilogu. Ispišite velikim slovima njihove nazive na papir ili isprintajte i izrežite da na svakoj trakici piše naziv jednog predmeta. Pridružujte riječi predmetima/slikama prema uputama u dokumentu u prilogu.

Tjelesna i zdravstvena kultura – Metodski šut u koš ( P)

Ishod: Gađa loptom koš s obje ruke s prsiju

Pribor (nije klasičan koš za košarku) Vam može biti velika plastična kanta/kartonska kutija koju stavite na pod, nakon toga povećate visinu i stavite na stolicu, pa opet povećate visinu i stavite je na stol. Udaljenost za svaku visinu postepeno povećavate ( pola metra, metar, metar i pol). Aktivnost možete izvoditi i na otvorenom ako imate mogućnost. Prvo Vi gađate, a dijete gleda. Nakon toga neka pokuša dijete, ako ne može Vi fizički vodite njegove ruke. Umjesto lopte možete koristiti klupka čarapa. Možete bilježiti broj pogodaka na deset bacanja, možete i Vi s njima igrati "košarku", bilježiti rezultate i pitati  "tko je dao više koševa". Zbog motivacije. Dogovorite nagradu za pobjednika .

PSP-Vježbe auditivne percepcije (V)

Ishod:slušanje pjesmice, pjevuši melodiju pjesmice i ljulja se u ritmu pjesmice

Zadatak se nalazi u privitku

VJERONAUK - Pogledaj kratki video na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=d1ofc3hjCOM


Utorak, 26. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Oblikovne mase (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Uz vođenje ruku gnječi, mijesi, valja glinamol , oblikuje „zmiju“. S izrađenom „zmijom“ oblikuje veliko tiskano slovo U prema predlošku na papiru.  Imenuje glas i slovo koje je izradio/la. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Ponovno odrežite dio glinamola, ponovite postupak od jučer, ali danas na kraju oblikujte veliko tiskano slovo O. Stavite ju da se suši za bojanje.

Upoznavanje škole i radne okoline – Pridruživanje/razvrstavanje (V)

Ishod: Pridruži/razvrsta predmete prema jednom svojstvu (funkcija).

Danas odaberite po pet kuhinjskih krpa i pet ručnika. Pomiješajte sve zajedno i stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi, imenujte predmete i pokažite svaki kada ga imenujete. Dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna, imenuje predmete na stolu. Nakon toga dajte uputu da na jednu stranu stavi sve kuhinjske krpe, a na drugu sve ručnike. Kada je razvrstao/la, ponovno sve pomiješajte ispred njega uzmite iz pomiješane hrpe jednu kuhinjsku krpu, stavite ispred djeteta i recite neka među pomiješanim predmetima pronađe isti takav koji ste mu Vi zadali za predložak i pridruži.   Ponovite sa svakim dok sve ne potrošite.

PSP:Mozaik od papira-svijeća

Ishod: prepoznaje i imenuje počivalište za preminule, trga ili reže papire na manje dijelove, lijepi papir unutar zadanih linija

Otvori dokument i slijedi upute.


Ponedjeljak, 25. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Oblikovne mase (V, V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Uz vođenje ruku gnječi, mijesi, valja glinamol , oblikuje „zmiju“. S izrađenom „zmijom“ oblikuje veliko tiskano slovo U prema predlošku na papiru.  Imenuje glas i slovo koje je izradio/la. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Pripremite glinamol, pokažite djetetu i imenujte ga. Objasnite da ćete vježbati šake i prste. Odrežite dio glinamola (ne premali ni preveliki, veličine djetetove šake). Stavite u ruku i neka stišće prste, gnječi ga. Ponovite s obje ruke. Nakon toga stavite glinu između šaka i trljajte . Stavite na stol i vodeći ruku djeteta oblikujte zmiju. Ponovite s obje ruke. Nakon prema predlošku na papiru (ako možete isprintajte predložak u prilogu ili ga nacrtajte s crnim flomasterom) oblikujte slovo U. Ostavite da se suši za bojanje.

Komunikacija: Povezivanje slike/predmeta i riječi ( V)

Ishod: Poveže do četiri slike/predmeta i riječi.

Pripremite predmete prema slikama i uputama u dokumentu u prilogu. Ispišite velikim slovima njihove nazive na papir ili isprintajte i izrežite da na svakoj trakici piše naziv jednog predmeta. Pridružujte riječi predmetima/slikama prema uputama u dokumentu u prilogu.

Upoznavanje škole i radne okoline: Pridruživanje/razvrstavanje (P)

Ishod: Pridruži/razvrsta predmete prema jednom svojstvu (funkcija).

Odaberite donje rublje, po pet od svakog (gače, potkošulja ). Pomiješajte sve zajedno i stavite na stol ispred djeteta da dobro vidi, imenujte predmete i pokažite svaki kada ga imenujete. Dajte uputu da pogleda, opipa, prepozna, imenuje predmete na stolu. Nakon toga dajte uputu da na jednu stranu stavi sve gače, a na drugu sve potkošulje. Kada je razvrstao/la, ponovno sve pomiješajte ispred njega uzmite iz pomiješane hrpe jednu potkošulju, stavite ispred djeteta i recite neka među pomiješanim donjem rubljem pronađe isti takav koji ste mu Vi zadali za predložak i pridruži.  Ponovite sa svakim predmetom.

PSP:Ukrašavanje anđela od gipsa

Ishod: prepoznaje i imenuje potreban pribor, uz vođenje ruke ukrašava anđele

Zadatak s uputama nalazi se u privitku.


Petak, 15. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost – tuširanje (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor za tuširanje.  Navodi važnost održavanja tijela čistim (zdravlje, osobni izgled). Pere dijelove tijela u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima uz vođenje rukom druge osobe.

Tijekom svakodnevne aktivnosti tuširanja pitajte dijete što mu treba od pribora za pranje tijela, neka Vam to pokaže u kupaonici, imenuje, neka uzme gel za tuširanje uz Vašu pomoć i pere dijelove tijela koje može samostalno ili uz Vaše vođenje ruke. Pitajte zašto je važno prati  tijelo, kada ga peremo( zdravlje, jedanput dnevno).

Tjelesna i zdravstvena kultura – Aktivne/pasivne vježbe u vodi, plutanje (P, P, V)

Ishod: Izvodi aktivne i pasivne vježbe u vodi, pluta uz vođenje druge osobe.

Za vrijeme izvan učioničke nastave na bazenima izvodi zadane vježbe u vodi. Samostalno i uz pomoć druge osobe.

Socijalizacija: Igre u paru (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje, pribor (lopta). Igra igru dodavanje lopte u vodi s drugom osobom/učenikom.

U vodi bacajte s djetetom loptu, Vi njemu i ono Vama. Ne s udaljenosti veće od jedan metar. Bacajte s jednom rukom (L/D), i obje. Natječite se tko će više puta uhvatiti loptu u deset bacanja.

GLAZBENA KREATIVNOST: Slijedi poveznicu. Otvori link i prvo poslušaj pjesmu HOKI - POKI: https://www.youtube.com/watch?v=LmQtdquhWnk 

Nastavi s pjevanjem i pokretima. Pozovi i ukućane da se uključe u izvođenje glazbe. Želim ti ugodnu zabavu!!


Četvrtak, 14. 10. 2021.

L. L., L. M., M. S.

Komunikacija: Povezivanje slike i riječi (P,P)

Ishod: Poveže do pet slika/predmeta i riječi.

Pripremite predmete prema slikama (sigurno ih imate u kućanstvu) i uputama u dokumentu u prilogu. Ispišite velikim slovima njihove nazive na papir ili isprintajte i izrežite da na svakoj trakici piše naziv jednog predmeta. Pridružujte riječi predmetima/slikama prema uputama u dokumentu u prilogu.

Upoznavanje škole i radne okoline – Vrt i polje u jesen – zimnica (V)

Ishod: Prepozna, imenuje mjesto gdje raste povrće. Prepozna, pokaže, imenuje tri vrste povrća koja rastu u vrtu u njegovom zavičaju. Navodi proizvode koje radimo iz povrća.

Otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i postavljate pitanja u prilogu U nastavku dokumenta naglasak je na proizvodima koji se rade u Vašem zavičaju od jesenskog povrća.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost/češljanje kose (P)

Ishod: Navodi važnost održavanja higijene kose. Prepozna, pokaže, imenuje pribor za češljanje kose (na slici i izvornoj stvarnosti).Izvodi aktivnost češljanja uz fizičko vođenje

Objasnite važnost češljanja i higijene kose (čista, ne skupljaju se nametnici, lijepo i uredno izgledamo). Kada se češlja i što je zato potrebno. Tijekom dnevnih aktivnosti češljanja kose pokažite djetetu pribor ( češalj, četka) i imenujte ga. Stavite pribor ispred djeteta da ga dobro vidi i recite neka Vam doda (češalj/četka). Neka dijete imenuje pribor koji Vam daje uz korištenje „izvoli“, „hvala“, „molim“. Prvo vi češljajte dijete (ako je moguće ispred ogledala), zatim dajte da dijete drži četku i uz Vaše fizičko vođenje češlja svoju kosu. Koliko može  Nakon toga otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i slijedite upute.

Radni odgoj Vježbe fine motorike (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala, boje, predmete koje je izradio/la. Uz vođenje ruku boja suhe predmete koje je izradio/la od glinamola. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Pripremite vodene boje, kistove i suhe predmete koje ste izradili. Pitajte dijete od čega ste ih izradili, koje predmete. Neka samo izabere boju kojom će pojedini predmet obojiti. Vodite njegovu ruku s kistom kod uzimanja boje i bojanja predmeta. Zajedno pospremite i počistite prostor na kojem ste radili.

 


Srijeda, 13. 10. 2021.

L. L., L. M., M. S.

Upoznavanje škole i radne okoline – Vrt i polje u jesen – zimnica (V)

Ishod: Prepozna, imenuje mjesto gdje raste povrće. Prepozna, pokaže, imenuje tri vrste povrća koja rastu u vrtu u njegovom zavičaju. Navodi proizvode koje radimo iz povrća.

Otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i postavljate pitanja u prilogu U nastavku dokumenta naglasak je na proizvodima koji se rade u Vašem zavičaju od jesenskog povrća.

Radni odgoj Vježbe fine motorike (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Uz vođenje ruku gnječi, mijesi, valja glinamol , oblikuje  „ježa“. Imenuje predmet koji je izradio/la. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Ponovno odrežite dio glinamola, ponovite postupak od jučer, ali danas na kraju oblikujte manju kuglu, oblikujte je u tijelo ježa i po tijelu ubodite čačkalice ili narezane štapiće za ražnjiće. Stavite ju da se suši za bojanje.

Imenovanje i opisivanje slike (V)

Ishod: Prepozna i imenuje predmet na slici. Opiše ga u četiri karakteristike (boja, oblik, funkciju, vrsta materijala) uz pomoć pitanja..

U prilogu je slika s uputama i pitanjima. Pokažite djetetu sliku i pročitajte pitanja uz slike. Neka odgovara jednostavnim rečenicama.

Tjelesna i zdravstvena kultura - Bacanje predmeta u vis i daljinu objema rukama, L/D rukom ( P)

Ishod: Pokazuje/definira pojam/smjer daljine/visine, lijeva/desna ruka. Baca predmete u zadanom smjeru u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima

Ako su vremenske prilike povoljne i imate prostor u koji možete izaći na svjež zrak s djetetom, izađite i uzmite sa sobom lopte koje imate (po mogućnosti manje da ih može primiti rukom). Objasnite i pokažite djetetu što ćete raditi. Pokažite smjerove (visina –daljina), lijevu- desnu ruku. Nakon toga dajte uputu da on pokaže i imenuje smjerove, L/D. Pokažite radnju bacanja u zadanim smjerovima, jednom rukom, obje ruke. Nakon toga neka dijete praktično ponovi vaše radnje koje ste mu demonstrirali u skladu s Vašim uputama za smjer, obje ruke, L/D ruka. Možete uključiti natjecateljski moment: Tko će bolje bacat u visinu, daljinu i s kojom rukom.  Ako nemate mogućnosti aktivnosti na otvorenom, to možete raditi u kući s klupkom od čarapa, malim jastučićima i sl. Označite na podu i zidu do kuda bi trebalo baciti. Ne previsoko ni predaleko (0.5 – 1 m).

PSP-Izrada jabuke od kolaž papira

Ishod: Prepoznaje i imenuje potreban pribor, trga kolaž papir na manje dijelove, lijepi kolaž papir uz fizičko vođenje prema zadanom predlošku.

Zadatak: Upute se nalaze u dokumentu.

13. listopada se obilježava Međunarodni dan katastrofa.U prilogu su materijali koje su dobile škole povodom tog dana. Ako imate vremena i želite, možete ih pročitati zajedno s djecom.

VJERONAUK - Prati upute u nastavnom listiću.


Utorak,12. 10. 2021.

L. L., L. M., M. S.

Radni odgoj: Vježbe fine motorike (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Uz vođenje ruku gnječi, mijesi, valja glinamol , oblikuje kocku. Imenuje predmet koji je izradio/la. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Ponovno odrežite dio glinamola, ponovite postupak od jučer, ali danas na kraju oblikujte manju kocku. Stavite ju da se suši za bojanje.

Upoznavanje škole i radne okoline – Vrt i polje u jesen – zimnica (P)

Ishod: Prepozna, imenuje mjesto gdje raste povrće. Prepozna, pokaže, imenuje tri vrste povrća koja rastu u vrtu u njegovom zavičaju. Navodi proizvode koje radimo iz povrća.

Otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i postavljate pitanja u prilogu U nastavku dokumenta naglasak je na proizvodima koji se rade u Vašem zavičaju od jesenskog povrća.

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledati materijal na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=O-Kta1otiT4

PSP-Što se od voća radi

Ishod:Prepoznati, imenovati, upariti voće i proizvode koji se dobiju od tog voća. 

Zadatak: Uzmite nastavni listić koji ste dobili u školi, zamolite roditelje da vam izrežu van slike voća i proizvoda i igrajte se uparivanja. Cilj je da učenici upare voćku s proizvodima koje možemo dobiti od te voćke (npr. jabuka-pita od jabuke). Ponovite zadatak nekoliko puta .

 


Ponedjeljak, 11. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Vježbe fine motorike (P,P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje pribor i vrstu materijala. Uz vođenje ruku gnječi, mijesi, valja glinamol , oblikuje zmiju i kuglu. Imenuje predmete koje je izradio/la. Sudjeluje u pospremanju pribora i čišćenju radne površine uz vođenje ruku.

Pripremite glinamol, pokažite djetetu i imenujte ga. Objasnite da ćete vježbati šake i prste. Odrežite dio glinamola (ne premali ni preveliki, veličine djetetove šake). Stavite u ruku i neka stišće prste, gnječi ga. Ponovite s obje ruke. Nakon toga stavite glinu između šaka i trljajte . Stavite na stol i vodeći ruku djeteta oblikujte zmiju. Ponovite s obje ruke. Nakon toga na isti način izradite kuglu. Ostavite da se suši za bojanje.

Komunikacija: Imenovanje i opisivanje slike (P)

Ishod: Prepozna i imenuje predmet na slici. Opiše ga u četiri karakteristike (boja, oblik, funkciju, vrsta materijala) uz pomoć pitanja..

U prilogu je slika s uputama i pitanjima. Pokažite djetetu sliku i pročitajte pitanja uz slike. Neka odgovara jednostavnim rečenicama.

Upoznavanje škole i radne okoline: Voćnjak u jesen (P)

Ishod: Prepozna, imenuje mjesto gdje raste voće. Prepozna, pokaže, imenuje tri vrste voća koja rastu u voćnjaku u njegovom zavičaju. Navodi proizvode koje radimo iz voća.

Otvorite dokument u prilogu, pokazujte djetetu slike da ih dobro vidi i postavljate pitanja u prilogu U nastavku dokumenta naglasak je na proizvodima koji se rade u Vašem zavičaju od jesenskog voća.

PSP-Plodovi  jeseni

Ishod: Prepoznaje, imenuje, pokazuje plodove jeseni

Zadatak: Otvorite dokument koji se nalazi u prilogu. Tražite od učenika neka vam imenuje i pokaže plodove jeseni. Ukoliko imate doma te  plodove, vježbajte na konkretnim primjerima. Npr. možete u košaru staviti jabuku,krušku, šljivu, kestene. te se igrati voćarne. Neka vam učenik stavi u vrećicu 2 jabuke, 1 krušku, 5 kestena,...


Petak 01. 10. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Postavljanje pitanja i davanje odgovora (P, V)

Ishod: Na postavljena pitanja odgovara jednostavnom rečenicom. Postavlja jednostavna pitanja. U dokumentu u prilogu su materijali s uputama. Otvorite, pročitajte i slijedite upute.

Radni odgoj – Rad s prirodnim materijalima ( P)

Ishod: Razvrsta šumske plodove prema vrsti

Ako ste u mogućnosti, tijekom šetnje skupite deset žira  i deset divljih kestena ( ako nemate možete koristiti lješnjak/orah  u ljusci), pripremite dvije plastične zdjele.  Stavite plodove i zdjele  ispred djeteta da ih dobro vidi i može opipati. Recite neka imenuje i pokaže sve što vidi ispred sebe. Pitajte da li je ispred njega voće, povrće ili šumski plodovi. Da li su tvrdi ili mekani, koje su boje, gdje rastu, u koje godišnje doba dozrijevaju. Objasnite da ćete razvrstati šumske plodove, u jednu zdjelu žir u drugi kestene. Pokažite djetetu svako  plod, imenujte ga i recite djetetu koje je boje. Nakon toga prvo Vi razvrstajte plodove. Svaki mu pokažite i imenujte Dijete neka gleda. Nakon toga dajte uputu da razvrsta samostalno.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi : Osobni izgled i urednost – pranje zubi(V)

Ishod: Prepozna, pokaže imenuje pribor za higijenu zubi, prepozna i uzme svoju četkicu za zube. Pere zube uz vođenje rukom druge osobe.

Tijekom svakodnevne aktivnosti pranja zubi pitajte dijete što mu treba od pribora za pranje zubi, neka Vam to pokaže u kupaonici, imenuje, neka uzme svoju četkicu samostalno. Stavite mu četkicu s pastom u ruku. Vodite njegovu ruku za vrijeme  četkanja. Pitajte zašto je važno prati zube i kada ih peremo( zdravlje, u jutri i uvečer).

Upoznavanje škole i radne okoline: Karakteristike jeseni (P)

Ishod: Navodi tri karakteristike godišnjeg doba jesen.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute

GLAZBENA KREATIVNOST: Ponovimo: Poslušaj pjesmicu o Kišici! Slijedi poveznicu. https://www.youtube.com/watch?v=uT813MliYxg  Uz slušanje glazbe kretnjama ruku obilježavaj mjeru. Možeš i zapjevati !

 

 


Četrtak, 30. 09. 2021.

L. L., M. L., S. M

Komunikacija – Vježbe oralne motorike (P, V)

Pripremite čašu s napitkom  koji voli i običnu tanku slamku ispred djeteta. Dati uputu da pogleda, prepozna, pokaže, imenuje stvari koje ste stavili ispred njega. Nakon toga dati uputu da pije na slamku. Kad popije koliko želi stavite u čašu vodu  i dati uputu da puše na slamku u čašu. Nakon toga dati spiralnu slamku ako je imate kod kuće i ponoviti uputu da kroz nju puše u vodu. Za kraj pripremite pribor s tekućinom za puhanje  mjehurića i neka pokuša napuhati mjehuriće. Uključite se i Vi kroz igru tko će više ili dalje napuhati svoje mjehuriće.    

Upoznavanje škole i radne okoline –  Pridruživanje (P)

Ishod: Pridruži dva ista predmeta u prvom pokušaju (čarape).

Pripremite pet para čarapa (po mogućnosti jednobojne, ne previše šarene). Stavite na stol ispred djeteta da ih dobro vidi. Pitajte što je to, objasnite da čarape uvijek trebate dvije iste.  Neka izbroji koliko ih ima (komada). Pomiješajte ih ispred djeteta, izdvojite jednu, stavite  ispred djeteta, nađite istu takvu i pridružite prethodnoj. Pitajte dijete da li su iste. Objasnite djetetu da ste čarapi pridružili istu takvu i da su dvije čarape jedan par. Neka izbroji koliko pari čarapa ima.

Skrb o sebi : Pospremanje stola(P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje i dodaje drugoj osobi predmete sa stola nakon obroka. Briše stol uz vođenje rukom. Navodi važnost čistoće predmeta za jelo i stola (zdravlje, izgled).

Nakon obroka uključite dijete u pospremanje stola. Dajete mu jednostavne upute (dodaj mi žlicu, šalicu, tanjur ili što već imate na stolu i da nije opasno za ozljede). Pitajte ga što treba napravit s prljavim suđem, zašto, kuda ga Vi sada morate odložiti. Obrišite stol vodeći ruku djeteta.

Socijalizacija: Imenovanje osoba u skupini (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje, navodi ime i ulogu osobe u skupini.

Otvorite dokument u prilogu, slijedite upute i vježbajte.

PSP- Jesenske pjesme

Stigla nam je jesen, udobno se smijesti i slušaj jesenske pjesmice na sljedećoj poveznici ttps://www.youtube.com/watch?v=1xKGsif-E-o

Priloženi dokumenti:
IMENOVANJE OSOBA U SKUPINI.docx


Srijeda, 29. 09. 2021.

L. L, M. L. S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline – Stanovanje (V)

Ishod: Prepozna, imenuje do četiri mjesta stanovanja obitelji. Navodi koliko obitelji u njima živi.

Ako ste u mogućnosti i ako imate u blizini i kuće i zgrade ponovno izađite s djetetom u šetnju. Pokažite mu kuću i zgradu. Objasnite da u kući živi jedna obitelj, a u zgradi više jer ima više stanova. Nakon povratka ponovite s djetetom aktivnosti u dokumentu u prilogu. Danas mu ne čitate, nego odmah pokazujete slike i postavite pitanja.  

Radni odgoj Sastavljanje dijelova u cjelinu (V)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje cijelo/polovica.

Nacrtajte krušku na papiru, zajedno obojite. Pitajte dijete što ste nacrtali i obojili. Izrežite krušku na pola i izrezanu sliku ponovno spojite i stavite ispred djeteta da je dobro vidi. Pitajte koliko dijelova ima crtež kruške. Objasnite da je to jedna cijela jabuka. Razdvojite crtež na polovice i ponovno pitajte koliko je dijelova kruške.  Objasnite da kada je podijeljena na dva dijela da je svaki dio jedna polovica. Složite polovice zajedno u krušku, razmaknite ih i recite djetetu da sada ono složi dvije polovice u cijelu krušku.

Tjelesna i zdravstvena kultura - Šut rukom na gol ili u cilj iz mjesta( P, V)

Ishod: Baca loptu u „gol“/gađa cilj s obje ruke, L/D rukom.

Možete, ako ste u mogućnosti i ako vremenske prilike dozvoljavaju aktivnosti raditi vani. Možete uzeti lopte različite veličine (velike za obje ruke, male za šut jednom rukom). Dati uputu da prepozna, pokaže, imenuje rekvizit ,boju, veličine (veće-manje). Za gol Vam mogu poslužiti otvorena vrata ili improvizirani razmak između dva stabla. Dati uputu da baca u "gol" deset puta, prvo s obje ruke, jednom rukom (L. i D..) . Možete ponovno bilježiti broj golova od deset bacanja, uključiti se i natjecati tko  je bolji, tko će pobijediti. Igrajte se da su zatvorena vrata „cilj“ koji mora pogoditi. Možete koristiti za gađanje loptice od čarapa. Ne s prevelike udaljenosti (oko 2 metra). Gađajte naizmjenično s djetetom, svaki deset puta. Tko ima više pogodaka u deset bacanja taj je pobjednik. Dogovorite neku nagradu za pobjednika (kocka čokolade i sl.).

VJERONAUK: Pogledaj kratki video na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=cIi2c-efx8Y&t=11s

 

Priloženi dokumenti:
STANOVANJE.docx
PSP-29..9.2021..docx


Utorak 28. 09. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Sastavljanje dijelova u cjelinu (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje cijelo/polovica.

Nacrtajte jabuku na papiru, zajedno obojite. Pitajte dijete što ste nacrtali i obojili. Izrežite jabuku na dva dijela i izrezanu sliku spojite ispred djeteta da je dobro vidi. Pitajte koliko dijelova ima crtež jabuke. Objasnite da je da je svaki dio jedna polovica, a spojeni su cijela jabuka. Razdvojite prerezani crtež na polovice i ponovno pitajte koliko je dijelova jabuke.  Objasnite da kada je podijeljena na dva dijela da je svaki dio jedna polovica. Složite polovice u cjelinu, a dijete neka gleda, razmaknite ih i recite djetetu da ono složi dvije polovice u cijelu jabuku.

Upoznavanje škole i radne okoline – Stanovanje (P)

Ishod: Prepozna, imenuje do četiri mjesta stanovanja obitelji. Navodi koliko obitelji u njima živi.

Ako ste u mogućnosti i ako imate u blizini i kuće i zgrade izađite s djetetom u šetnju. Pokažite mu kuću i zgradu. Objasnite da u kući živi jedna obitelj, a u zgradi više jer ima više stanova. Nakon povratka napravite s djetetom aktivnosti u dokumentu u prilogu. 

LIKOVNA KREATIVNOST:

Pogledati materijal na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=Vd-xhu01h-A

PSP- Razredna pravila

Pokažite učenicima slike koje se nalaze u prilogu. Ako učenici smatraju da slika pokazuje dobro ponašanje neka dignu prst gore, a ako pak smatraju da se djeca na slici neprihvatljivo ponašaju neka stave prst dolje.

Priloženi dokumenti:
STANOVANJE.docx
PSP,28.9.2021..docx


Ponedjeljak, 27. 09. 2021.

Obilježavanje 50 godina Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Nenastavni radni dan.


Petak, 17. 09. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Slušanje i govorenje (V, V)

Ishod: Pažljivo sluša tekst i odgovori na pitanja vezana uz tekst jednostavnom rečenicom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj – Razvrstavanje prema jednom svojstvu  - boja ( P)

Ishod: Razvrsta povrće prema jednom svojstvu – boja (smeđe/narančasto)

Pripremite , ako ste u mogućnosti, pet krumpira i pet mrkvi, dvije plastične zdjele.  Stavite ispred djeteta da ih dobro vidi. Recite neka imenuje i pokaže sve što vidi ispred sebe. Pitajte da li je ispred njega voće ili povrće. Objasnite da ćete razvrstati povrće na smeđe i narančasto. Pokažite djetetu svako  povrće, imenujte ga i recite djetetu koje je boje. Nakon toga prvo Vi razvrstajte povrće. smeđe (krumpir) u jednu zdjelu,  a narančasto (mrkva) u drugu zdjelu i za svaki navedite boju. Dijete neka gleda. Nakon toga dajte uputu da razvrsta.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Skrb o sebi : Žvakanje hrane (V)

Ishod: Navodi i primjenjuje osnovna pravila bontona tijekom obroka (ne govori punim ustima, ne „mljacka“, ne žvače zalogaj otvorenih usta, zaželi dobar tek i odgovori s hvala).

Ponovno pripremite zajedno s djetetom neku užinu, voće (banana, jabuka…..).  Zajedno jedite i potičite dijete da primjenjuje osnovna pravila bontona za stolom, vježbajte. Možete i u sklopu svojih redovnih dnevnih obroka. 

Upoznavanje škole i radne okoline: Obitelj (P)

Ishod: Navodi, pokazuje na slici, imenuje članove uže obitelji i odnose međo njima.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

GLAZBENA KREATIVNOST:  Poslušaj pjesmice o Jeseni!

Slijedi poveznicu: ttps://www.youtube.com/watch?v=1xKGsif-E-o  Uz slušanje glazbe kretnjama ruku obilježavaj mjeru.


Četvrtak, 16. 09. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Komunikacija: Slušanje i govorenje (P, V)

Ishod: Pažljivo sluša tekst i odgovori na pitanja vezana uz tekst jednostavnom rečenicom.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Upoznavanje škole i radne okoline: Moja škola (V)

Ishod: Prepozna na slici svoju školu, navodi njezin naziv i grad u kojem se nalazi.

Otvorite dokument u prilogu, slijedite upute vježbajte s djetetom nazivi grad škole.

Skrb o sebi : Žvakanje hrane (P)

Ishod: Navodi i primjenjuje osnovna pravila bontona tijekom obroka (ne govori punim ustima, ne „mljacka“, ne žvače zalogaj otvorenih usta, zaželi dobar tek i odgovori s hvala).

Pripremite zajedno s djetetom neku užinu, voće (banana, jabuka…..).  Zajedno jedite i potičite dijete da primjenjuje osnovna pravila bontona za stolom. Možete i u sklopu svojih redovnih dnevnih obroka. 

Socijalizacija: Imenovanje osoba u skupini (P)

Ishod: Prepozna, pokaže, imenuje, navodi ulogu osobe u skupini.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.


Srijeda, 15. 09. 2021.

L. L., M. L., S. M.

Upoznavanje škole i radne okoline: Moja škola (P)

Ishod: Prepozna na slici svoju školu, navodi njezin naziv i grad u kojem se nalazi.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Radni odgoj – Razvrstavanje prema jednom svojstvu  - veličina ( V)

Ishod: Razvrsta voće prema jednom svojstvu – veličina (veliko/malo)

Pripremite , ako ste u mogućnosti, pet šljiva i pet jabuka, dvije plastične zdjele.  Stavite ispred djeteta da ih dobro vidi. Recite neka imenuje i pokaže sve što vidi ispred sebe. Pitajte da li je ispred njega voće ili povrće. Objasnite da ćete razvrstati voće na manje i veće. Pokažite djetetu svako  voće, imenujte ga i recite djetetu koje je veličine (veće ili manje). Nakon toga prvo Vi razvrstajte voće. Veće (jabuka) u jednu zdjelu,  a manje (šljiva) u drugu zdjelu i za svaki navedite veličinu. Dijete neka gleda. Nakon toga dajte uputu da razvrsta.

Nakon toga otvorite dokument u prilogu i slijedite upute:

Tjelesna i zdravstvena kultura –Cikličko kretanje s promjenom tempa/smjera(P, P)

Ishod: Prepozna, pokaže i imenuje tempo/smjer L/D kretanja.

Izađite s djetetom u šetnju i počnite ga voziti. Prvo vozite brzo i pitajte dijete kako se krećete  (brzo ili sporo), ponovite isto polako. Nakon toga vozite unatrag i pitajte dijete u kojem smjeru se krećete (naprijed ili natrag), ponovite isto naprijed. Prije raskrižja recite da sada morate skrenuti lijevo ili desno i neka Vam pokaže/imenuje smjer kuda trebate skrenuti. Ako ne zna, pokažite mu smjer tako da dignete njegovu lijevu/desnu ruku, pokažete i imenujete smjer.  Nakon toga ponovite vožnju i neka prepozna i imenuje smjer samostalno.

PSP-Odnosi među predmetima

Ishod: Prepoznaje, imenuje predmet, prepoznaje predmet ,određuje odnos među predmetima (veće/manje)

Zadatak se nalazi u privitku.

VJERONAUK - Prati upute u nastavnom listiću.

 

 


Utorak, 14. 09. 2921.

L. L., M. L., S. M.

Radni odgoj: Čistoća i urednost radnog mjesta u domu (V)

Ishod: Pokaže, navodi svoje mjesto za rad u domu, pospremi pribor, obriše ga.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute. Nakon toga zajedno s djetetom pripremite mjesto za rad, zajedno obrišite radnu površinu tako da vodite ruku djeteta.

Upoznavanje škole i radne okoline: Škola – moja školska torba (P)

Ishod: Pokaže, navodi pribor koji svaki učenik ima u torbi

Otvorite dokument u prilogu, pročitajte zajedno s djetetom gledajući slike. Recite djetetu neka nabroji pribor koji on ima u svojoj školskoj torbi. Neka Vam ga pokaže na slikama. Pročitajte pjesmicu u prilogu.

PSP:Školski pribor

Ishod: Pokazivanje, prepoznavanje, imenovanje

Otvorite dokument pod nazivom "PSP-Školski pribor". Pokažite djetetu sliku svakog predmeta i postavite mu pitanje: Što je ovo? Nakon toga uzmite konkrete djetetovog školskog pribora (npr.gumicu i olovku) te ga upitajte: Pokaži mi gumicu( i tako svaki pribor posebno). 

 


Ponedjeljak, 13. 09. 2021.

L. L., M. L., S. M..

Ponedjeljak, 13. 09. 2021.

Radni odgoj: Čistoća i urednost radnog mjesta u domu (P, V)

Ishod: Pokaže, navodi svoje mjesto za rad u domu, pospremi pribor, obriše ga.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute.

Tjelesna i zdravstvena kultura: Bacanje/hvatanje predmete (V,V)

Ishod: Imenuje, baca, hvata predmete u paru.

Otvorite dokument u prilogu i slijedite upute. Nakon toga, ako vremenske prilike dozvoljavaju, prošećite s djetetom.

PSP: Upoznavanje

Poštovani roditelji, dragi učenici, moje ime je Jelena Kvakan i ja sam nova učiteljica ovog odjela iz PSP-a. Zajedno s djetetom pročitajte tekst , pokažite mu sliku učiteljice i recite djetetu kako se zove. 


 

Organigram škole

Priloženi dokumenti:
ORGANIGRAM2.pdf

 

 

E-DNEVNIK

Rad sa strankama

Radno vrijeme Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sa strankama je od ponedjeljka do petka od 08:30 sati do 13:30 sati.

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

MZOS

AZZO

 

Vijesti iz Hrvatske
Korisne povezniceCMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec / Ivana pl. Zajca 26, HR-40000 Čakovec / centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr
preskoči na navigaciju