preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Samovrednovanje i učenici s intelektualnim teškoćama

Drage kolegice i dragi kolege,

samovrednovanje je zakonska obveza svih odgojno-obrazovnih ustanova Republike Hrvatske.  Ono je ujedno i preduvjet kreiranja razvojnog plana škole. U procesu samovrednovanja škola sudjeluju učitelji, roditelji i učenici. Oni procjenjuju zadovoljstvo trenutnim stanjem i učinkovitost primjenjivanih metoda rada. To je temelj unaprjeđivanja odgojno-obrazovog rada. Samovrednovanje samih učenika podrazumijeva uključivanje učenika u prosudbe vlastitih dostignuća i ishoda učenja, što je jedno  od odgojno-obrazovnih očekivanja u međupredmetnoj temi Učiti kako učiti.

Poticanje sposobnosti samovrednovanja u radu s  učenicima s intelektualnim teškoćama može doprinijeti razvoju njihove samostalnosti u planiranju i praćenju njihovog vlastitog napretka.

Dijelim s vama moj način uvođenja učenika s intelektualnim teškoćama u proces samovrednovanja. U tu svrhu je razrađen  program uvođenja učenika u samovrednovanje koji uključuje različite strategije podrške. Neke od metoda koje su pritom korištene su semafor, ljestve uspjeha, krug učenja, lice koje uči, paukova mreža, dnevnik učenja i  učenički portfolio.

Učenicima je pružana podrška u određivanju i primjeni različitih strategija učenja.

Opisuju se oblici i metode rada primijenjeni  u poticanju samokritičnosti učenika s ciljem  realnijeg sagledavanja vlastitih snaga i slabosti ne ugrožavajući pritom njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Praćenjem rezultata samovrednovanja  uočena je tendencija smanjivanja diskrepancije apsolutnih vrijednosti procjena učenika i učitelja primjenom pojedinih strategija. Najučinkovitijima su  se pritom pokazale metode određivanje kriterija, podrške u postavljanju i planiranju ostvarivanja ciljeva te vođenja dnevnika učenja.

 

Dijelim s vama i poveznicu na webinar koji sam održala na tu temu

https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/14003


 

Organigram škole

Priloženi dokumenti:
ORGANIGRAM2.pdf

 

 

E-DNEVNIK

Rad sa strankama

Radno vrijeme Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sa strankama je od ponedjeljka do petka od 08:30 sati do 13:30 sati.

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

MZOS

AZZO

 

Vijesti iz Hrvatske
Korisne povezniceCMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec / Ivana pl. Zajca 26, HR-40000 Čakovec / centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr
preskoči na navigaciju