preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

 > Knjižnica
Knjižnica

Školska knjižnica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec pruža podršku svim djelatnicima Centra u provedbi školskog plana i programa te školskog kurikuluma. Fond knjižnice namijenjen je učenicima i djelatnicima. U fondu se nalazi građa primjerena obrazovnim potrebama naših učenika, a veliki dio učeničkog fonda čini audiovizualna građa – preko 200 animiranih i igranih filmova te zvučnih knjiga. Učenički se fond sastoji i od taktilnih slikovnica te građe lagane za čitanje. Nastavnički fond čini znanstvena i stručna literatura iz područja edukacijske rehabilitacije, pedagogije, psihologije, logopedije, socijalne pedagogije, medicine i drugih srodnih struka. Dio nastavničkog fonda čini literatura na engleskom jeziku. Riječ je o recentnoj stručnoj literaturi koja nije prevedena na hrvatski jezik. Stručni fond čini preko 1000 naslova, što ga čini jednim od boljih osnovnoškolskih stručnih fondova specijalizrane literature na području Hrvatske.

Knjige iz školske knjižnice mogu posuđivati svi učenici, djelatnici i roditelji/udomitelji naših učenika. Članstvo u knjižnici je besplatno za sve korisnike.

Školsku knjižnicu vodi stručni suradnik školski knjižničar Robert Posavec, koji je napredovao u struci u zvanje savjetnika.

 

Sve knjige u školskoj knjižnici opisane su i predmetnicama pa je katalog knjižnice moguće pretraživati prema autoru, naslovu, izdavaču i predmetima.

 

Online katalog školske knjižnice Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

 

 

Robert Posavec, školski knjižničar Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec o tome kako prepoznati točne i važne informacije i kako se ponašati na društvenim mrežama

 

Proizvodnja: Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, 2020. Produkcija: Bojan Miljančić, Robert Posavec, Goran Toth.

Dozvoljeno je svako nekomercijalno korištenje i dijeljenje videa. Strogo je zabranjeno svako preinačavanja sadržaja i/ili trajanja videa.

Primjeri dobre prakse

Radionica o mladenačkim vezama za osme razrede učenika s teškoćama u razvoju

Autor: Robert Posavec, 14. 6. 2023.

Radionica o mladenačkim vezama, koju povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama provode školski knjižničar Robert Posavec i školska psihologinja Tatjana Žižek.

U prilogu se nalazi ppt prezentacija za radionicu u nastavna priprema.

Autori: Robert Posavec i Tatjana Žižek
Dan planeta Zemlje

Na poveznici ispod možete preuzeti plakat za obilježavanje Dana planeta Zemlje.

Autor plakata je Robert Posavec. Korištene fotografije su autorske.

 

Predlažem da na poveznici ispod pogledate kratak film o prirodi Hrvatske autora Gorana Šafareka.

https://www.youtube.com/watch?v=A12XQ8GAt6Y#action=share

Priloženi dokumenti:
Dan planeta Zemlje K.jpg


Infografike o prvih mjesec dana nastave na daljinu

Na poveznicama ispod možete preuzeti infografike s podacima o prvih mjesec dana nastave na daljinu.

1) YouTube kanal Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

2) Facebook stranica Centra i virtualna zbornica u Yammeru

3) Učitelji

4) Roditelji i učenici

5) Komunikacija s roditeljima


Čitanje o koronavirusu_vodič kroz znanost

U ovom kratkom vodiču za čitanje o koronavirusu naći ćete poveznice na četiri teksta koja govore o različitim
aspektima trenutne pandemije. Vodič je ponajprije
napravljen za obrazovne djelatnike. Svakodnevno trebamo učenicima pojašnjavati jako puno toga, posebno onim najmanjima, vezano uz virus i promjenu načina života. Zato je iznimno važno da i sami imamo sliku cijele situacije i
konteksta unutar kojeg trenutno živimo. Moramo znati, barem donekle, što se događa da bismo lakše radili, živjeli i pametno se ponašali. Tekstovi su objavljeni u renomiranim znanstvenim i stručnim časopisima. Moje je osobno uvjerenje kao informacijskog stručnjaka i stručnog suradnika školskog knjižničara da je presudno da u ovo vrijeme promoviramo relevantne izvore podataka, informacija i znanja. Ne smijemo zaboraviti da osim vijesti i razgovora s čelnicima stožera postoje i znanstvenici, koji svakodnevno svojim istaživanjima donose nove informacije. Naša je dužnost
uputiti upravo na tu vrstu informacije. Tekstovi su odabrani uz suradnju i pomoć doktora znanosti Alexa Dajkovića. Budući da su tekstovi na engleskom jeziku, a da dio ljudi ipak ne zna engleski jezik, ispod svake preporuke posta-vljeno je pitanje (koje proizlazi iz sadržaja članka), a na koje gospodin Dajković odgovara.


Krenuo projekt "Čitanje je važno"

Projekt "Čitanje je važno" je krenuo. Sve materijale možete pogledati korisiti na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u popisu "Čitanje je važno"

 

Cilj:

1) Učenicima s teškoćama u razvoju ponuditi priču (slušno i vizualno) za vrijeme trajanja nastave na daljinu.

2) Promovirati kvalitetne slikovnice koje se mogu koristiti i za rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

3) Promovirati kvalitetne slikovnice koje bi trebalo čitati djeci.

Nositelji:

Robert Posavec, stručni suradnik školski knjižničar – savjetnik, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec;

 Rahela Posavec, edukacijska rehabilitatorica – mentor, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Trajanje: Za vrijeme trajanja nastave na daljinu

Aktivnosti: Čitanje slikovnica učenicima s teškoćama u razvoju tijekom trajanja nastave na daljinu – snimanje čitanja uz vizualni predložak.

https://www.youtube.com/channel/UCvIcKYF3DHMmTEbhku0is6w

 


Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Poštovani,

na poveznici ispod možete preuzeti i slobodno koristiti plakat koji smo napravili povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

 


Priručnik za korištenje videa s interneta

Priručnik "Korištenje videa s interneta" namijenjen je svima onima koji za potrebe nastave na daljinu kod kuće izrađuju vlastite materijale za učenike s teškoćama u razvoju. U priručniku se nalaze upute vezane uz autorska prava i korištenje videa s interneta. Priručnik donosi i preporuku YouTube kanala na kojima možete pronaći sadržaj. Priručnik slobodno dijelite i koristite, slobodno ga nadograđujete i prilagođavate svojim potrebama.


Priručnik za korištenje slika s interneta

Priručnik "Korištenje slika s interneta" namijenjen je svima onima koji za potrebe nastave na daljinu kod kuće izrađuju vlastite materijale za učenike s teškoćama u razvoju. U priručniku se nalaze upute vezane uz autorska prava i korištenje fotografija, ilustracija, crteža i videa s interneta. Priručnik donosi i preporuku servisa i licenci koje vam omogućuju lakši rad. Priručnik slobodno dijelite i koristite, slobodno ga nadograđujete i prilagođavate svojim potrebama.


Svjetski dan voda

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec redovito obilježava Svjetski dan voda.

Ovdje ću vam podijeliti tri izvora koja možete koristiti i slati učenicima da pogledaju video materijale ili koje možete sami korstiti u pripremi materijala.

 

Svjetski dan voda - općenito
https://www.voda.hr/hr/novosti/svjetski-dan-voda

(Internetska stranica Hrvatskih voda. Na ovoj poveznici naći ćete važne informacije vezane uz sam Svjetski dan voda, od kada se obilježava i zašto...)

Video o Svjetskom danu voda
https://www.youtube.com/watch?time_continue=86&v=svqFTruZ5qQ&feature=emb_logo
(Video prilog iz 2015. Općenito o važnosti voda. YouTube kanal Hrvatskih voda)

Video o rijeci Muri
https://www.youtube.com/watch?v=nL-l_l-dzuA&list=UUevCkqLJ5bx45z9JDoYzFCA
(Prekrasan video o rijeci Muri. Nema teksa. Samo slika i zvukovi prirode. Rijeka, životinje, priroda. Čarobno)

YouTube kanal Explore Croatia autora Gorana Šafareka. Sadrži mnoštvo videa o hrvatskim rijeka, ali i drugim prirodnim znamenitostima RH. Preporučam da ga istražite, sigurno ćete pronaći puno toga korisnoga.

 

Robert Posavec
 

 


 

Organigram škole

Priloženi dokumenti:
ORGANIGRAM2.pdf

 

 

E-DNEVNIK

Rad sa strankama

Radno vrijeme Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec sa strankama je od ponedjeljka do petka od 08:30 sati do 13:30 sati.

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

MZOS

AZZO

 

Vijesti iz Hrvatske
Korisne povezniceCMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec / Ivana pl. Zajca 26, HR-40000 Čakovec / centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-ck.skole.hr
preskoči na navigaciju